1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paperinkeräys Oy vastustaa paperinkeräystä yksityisten pihoilta

Suomalainen keräyspaperin talteenottaja ja kierrättäjä Paperinkeräys Oy vastustaa erillistä paperinkeräystä yksityisten omakotitalojen pihoilta. Paperinkeräys Oy perustelee kantaansa etenkin keräysautoista aiheutuvilla ympäristöpäästöillä.

Kotimaan uutiset
Paperinkeräys
Arja Lento / YLE

Paperinkeräys Oy:n mukaan keräysautojen kulkeminen ahtailla pihamailla aiheuttaa liikenteellisten vaaratilanteiden lisäksi melusaastetta sekä ympäristöpäästöjä.

Pienemmissä yksiköissä keräys ei ole taloudellisesti ja ympäristönäkökulmien kannalta järkevää.

Karel Nieminen

Esimerkiksi Meri-Lapissa jätehuoltoyhtiöt ovat alkaneet kampanjoida omien paperinkeräysastioiden toimittamiseksi asiakkaille. Omakotiasukkaiden käyttöön tarjotaan erillisiä paperinkeräysastioita, jotta paperia saataisiin talteen nykyistä paremmin.

Palvelu on otettu innokkaasti vastaan merilappilaisissa kotitalouksissa.

Paperinkeräys Oy:n johtaja Karel Nieminen kertoo, että säiliöitä tulee pikemminkin keskittää suurempiin kauppakeskuksiin ja muualle, missä suomalaiset jo valmiiksikin asioivat.

– Tämä jos jokin säästää luontoa, sekä kuljetusalalle kalliita polttoainekuluja, Nieminen kommentoi.

Paperinkeräys Oy kuitenkin näkee kiinteistökohtaisen keräyksen tarpeelliseksi isommissa asuntokokonaisuuksissa esimerkiksi kerrostalo- ja rivitaloasunto-osakeyhtiöissä, joissa on vaikka 30-40 huoneistoa.

– Ne ovat sellaisia yksikköitä, joissa kannattaa paperi kerätä kiinteistöllä olevaan isompaan keräysastiaan. Pienemmissä yksiköissä keräys ei ole taloudellisesti ja ympäristönäkökulmien kannalta järkevää, Nieminen sanoo.

Lue seuraavaksi