Stora Enson maajohtaja lapsityöväitteistä: Riskit ovat korkeat

Ruotsalainen TV4:n Kalla Fakta -ohjelma väittää, että metsäyhtiö Stora Enson tuotantoketjussa Pakistanissa on mukana lapsityövoimaa. Stora Enson mukaan tapauksia on löytynyt yksi, johon on jo puututtu.

Kotimaa
Stora Enson lippu liehuu.
Yle

Ruotsalaisväitteiden mukaan suomalaisruotsalaisen metsäjätin alihankkija teettää jopa vain neljä vuotta vanhoilla lapsilla vaarallista työtä vain muutamien senttien tuntipalkalla.

– Itse asiassa väite ei kohdistu Stora Enson yhteisyritykseen Bulleh Shahaan, vaan sen käyttämään paperinkeräysprosessiin, että siellä on viitteitä lapsityövoimasta, puolustautuu Stora Enson Suomen maajohtaja Lauri Peltola.

Peltolan mukaan ketjun alkupäässä kerätään kierrätyspaperia kaatopaikalta Stora Enson tuotantoketjuun.

Veckans Affären -lehden (siirryt toiseen palveluun) ja TV4:n Kalla Fakta -ohjelman (siirryt toiseen palveluun)mukaan Stora Enson alihankkija käyttää lapsia työvoimanaan jätepaperin lajittelussa. Kalla Fakta -ohjelma esitetään 9. maaliskuuta.

Peltola vahvistaa vain yhden tietoon tulleen tapauksen, mutta ei pidä mahdottomana, etteikö ketjussa olisi mukana lapsityövoimaa.

– Riskit ovat korkeat.

Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista varmistaa, ettei ketjussa käytetä lapsityövoimaa.

– Se on mahdollista varmistaa. Se ottaa aikaa ja resursseja. Kyllä me sen pystymme tekemään ja valvomaan, mutta se ei ole helppoa.

Peltola huomauttaa myös, että kaikkein väärin vaihtoehto olisi lopettaa koko väärinkäytöksistä epäillyn toimitusketjun käyttö.

– Tekisi mieleni heittää se vastakysymys, että olisiko parempi vaihtoehto, että me emme menisi sinne tai lähtisimme pois sieltä ja pahimmassa tapauksessa lapset joutuisivat prostituutioon, Lauri Peltola toteaa.