1. yle.fi
  2. Uutiset

Syrjäseutujen naiset synnyttivät henkensä kaupalla

Salaisuudet erottavat Tommi Kinnusen mielestä ihmisiä toisistaan. Hänen kirjansa Neljäntienristeys kertoo siitä, kuinka jokaisessa suvussa on omia salaisuuksia ja kipupisteitä, joista ei kerrota muille.

kirjallisuus
Tommi Kinnunen
Esikoiskirjailija Tommi Kinnunen kirjoittaa taitavasti niin synnytyksistä, talonrakentamisesta kuin letunpaistostakin. Hän on Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana.

- Kun ihminen itse kerää näitä salaisuuksia, ne vangitsevat hänet, eikä hän silloin pysty ottamaan kontaktia eikä luottamaan, sanoo Kinnunen.

Tommi Kinnunen on lukenut ja selvittänyt tarinoita syrjäseutujen kätilöistä. Hänen oman mummonsa äiti kertoi sellaista tarinaa, jossa Kuusamoon kätilöksi tulleeseen naiseen ei alkuaan luotettu. Hän joutui kirjassa kuvatulla ja aika epämiellyttävällä tavalla osoittamaan taitonsa. Tästä syntyi esikuva romaanin Maria-kätilöön.

Teos alkaa vuodesta 1895 ja päättyy vuoteen 1996. Tommi Kinnunen eläytyy uskottavasti naisten elämään, ja hän ymmärtää hyvin sitä, miten naisten maailma on muuttunut sadan vuoden aikana. Talosta rakentuu iso vertauskuva vahvoille naisille, kätilö Marialle ja hänen tyttärelleen Lahjalle. Tommi Kinnunen kirjoittaa esikoisromaanissaan hienosti erilaisuudesta, vieraudesta ja salaisuuksista.

Synnytyksistä, talonrakentamisesta ja letunpaistostakin Kinnunen kirjoittaa erittäin taitavasti. Neljäntienristeys on kevään hienoin esikoisromaani.

Lue seuraavaksi