Laitakaupungin orkesteri aikoo yllättää Provinssirockissa Samuli Putron kanssa

Pari vuotta sitten kokeiluna Seinäjoella aloittanut Laitakaupungin orkesteri puhkuu yhä elinvoimaa. Ensimmäinen levy on valmis ja tulevan kesän kohokohdistakin on jo aavistus. Orkesteri lupaa ”spektaakkelin” Samuli Putron vieraana provinssilavalla.

Kotimaa
Laitakaupungin orkesteri
Laitakaupungin orkesterin esikoislevy julkaistaan Helmifestivaaleilla Seinäjoella. Laitakaupungin orkesteri

Laitakaupungin orkesteri aloitti toimintansa Seinäjoella syksyllä 2011 Sibelius-Akatemian Rytminno-hankkeen pilottikokeiluna. Pilotin aikana orkesteri osoitti elinvoimansa ja niinpä jatkorahoituskin löytyi. Esikoislevy "Virta" julkaistiin torstaina 6. maaliskuuta 2014.

– Sillä on monenlaista musiikkia, tyylilajeja Iron Maidenista Konsta Jylhään, hahmottelee orkesterin basisti ja Sibelius-Akatemien projektipäällikkö Petri Välimäki levyn tarjonnan laajuutta.

Skaalan laajuutta selittää Petri Välimäen mukaan se, levyllä on mukana jotain jokaisen orkesterin jäsenen persoonasta.

– Orkesterin muusikot ovat laaja-alaisia ja kaikki ovat halunneet lähteä heikoille jäille. Lähdetään kokeilemaan, josko sitä kautta löytyisi uusia näkökulmia omaan toimintaan, kertoo Petri Välimäki.

Laitakaupungin orkesteri tuntuu nyt niittävän kylvämäänsä viljaa. Orkesterin kotisivut esimerkiksi kertovat, että pilottivaiheessa kun muusikoita rekrytoitiin, valinnoissa kiinnitettiin erityistä huomiota muusikon uskallukseen heittäytyä tuntemattomaan ja musisoida oman mukavuusalueensa ulkopuolella.

”Spektaakkeli” suunnitteilla Provinssiin

Kokeilunhalu onkin vienyt Laitakaupungin orkesterin moneen mukaan. Viime kesänä orkesteri versioi Provinssirockissa rohkeasti muiden kappaleita.

– Neil Young ei olisi ehkä kaikkea allekirjoittanut, naurahtaa Petri Välimäki.

Laitakaupungin orkesteri nähdään Provinssin lavalla myös tänä vuonna, tällä kertaa Samuli Putron vieraana. Petri Välimäen mukaan Samuli Putro haluaa omalla panoksellaan olla nostamassa Provinssia uuteen nousuun parin vaisun vuoden jälkeen.

– Ei voi vielä paljoa paljastaa. Pidetään hullua jännityksessä, mutta melkoinen spektaakkeli on tulossa, lupaa Petri Välimäki.

Laitakaupungin orkesterissa on mukana kuusi ammattimuusikkoa: Charlotta Hagfors (laulu, lyömäsoittimet), Piia Kleemola (viulut, kantele), Antti Paalanen (haitarit), Sami Silen (kielisoittimet), Teemu Vuorela (rummut, lyömäsoittimet), Petri Välimäki (kontrabasso, sähköbasso).

Tällä hetkellä toimintaa turvaa muun muassa Valtion Säveltaidetoimikunnan kolmivuotinen avustus. Muita Laitakaupungin orkesterin yhteistyökumppaneita ovat Pohjanmaan taidetoimikunta, Sibelius-Akatemia ja Seinäjoen kaupunki.