Hyppää sisältöön

Bussit kulkevat pian biokaasulla Vaasassa

Vaasan kaupunki ja jäteyhtiö Stormossen ovat allekirjoittaneet asiasta vuoteen 2025 ulottuvan sopimuksen. Vaasan kaupunki hankkii autot ja Stormossen puolestaan avaa niille tankkausaseman loppuvuodesta 2015.

Vaasan paikallisliikenne pyörii tulevaisuudessa biokaasulla. Kuva: Mari Latva-Karjanmaa / YLE

Paikallisliikenteen bussit kulkevat Vaasassa puolentoista vuoden kuluttua biokaasulla. Jäteyhtiö Stormossen ja Vaasan kaupunki allekirjoittavat tänään sopimuksen biokaasutoimituksista kaasubusseille, jotka kaupunki on päättänyt hankkia. Sopimus kestää vuoteen 2025.

Stormossen lupaa, että polttoainetta riittää myös muille ajoneuvoille. Stormossen avaa loppukesästä 2015 Koivulahdessa tankkausaseman, jossa kaasuautonsa voi tankata.

Linja-autot käyttävät kolmanneksen kaikesta Stormossenin tuottamasta biokaasusta. Yhtiö laskee, että polttoaine saattaa kiinnostaa myös esimerkiksi takseja ja kuljetusyrityksiä, ja ehkä myös tavallisia yksityisautoilijoita. Bussien käyttämän kaasun lisäksi kaasua riittää noin 1500 henkilöautolle vuodessa, kertoo Stormossenin toimitusjohtaja Leif Åkers.

Kaasu ei lopu

Stormossen on Suomen ensimmäinen jäteyhtiö, joka jalostaa biojätteestä liikennepolttoainetta maakaasuverkoston ulkopuolella.

Tällä hetkellä maailmassa on arviolta 17 miljoonaa kaasuautoa. Ruotsissa monilla alueilla on jo käytössä linja-autoja, jotka kulkevat biojätteestä tuotetulla biokaasulla, sanoo Åkers.

Leif Åkers kertoo, että tuotantoprosessin häiriötilanteen varalta Sormossenilla tulee olemaan maakaasua varastoituna