Maakuntajohtajakisassa yllättävä käänne: Mikä kokemus riittää?

Etelä-Savon maakuntajohtajan valintaa valmisteleva työryhmä on käynyt tiukkaa keskustelua siitä, kuinka tulkita vaatimus maakuntaliiton toimialan kokemuksesta, kertoo ryhmän puheenjohtaja Jarkko Wuorinen. Kuntaliiton lakimies ihmettelee löysää ja tulkinnanvaraista kriteeristöä.

Kuva: Yle Mikkeli

Etelä-Savon maakuntajohtajaehdokkaiden erilaiset työkokemustaustat aiheuttavat päänvaivaa valintaryhmälle. Hallintosäännöksen mukaan valitulla tulee olla ylempi korkeakoulututkinto, englannin kielen hyvää osaamista sekä kokemusta maakuntaliiton toimialalta. Ryhmä pohtiikin nyt kiivaasti erityisesti sitä, miten tulkita ja arvottaa ehdokkaiden kunnallisalan kokemus. 

– Valintakriteerit ovat sinällään selkeitä ryhmälle. Kuitenkin tiukkaakin keskustelua käydään siitä, kuinka tulkita tätä vaatimusta maakuntaliiton toimialan kokemuksesta, pohtii valintaryhmän puheenjohtaja Jarkko Wuorinen.

Valintaryhmän pitääkin nyt linjata minkä tyyppinen kokemus painaa eniten. Heilauttaako esimerkiksi kunnallinen luottamustoimi vaakaa enemmän kuin virkamies vai toisinpäin?

– Olemme haastatelleet nyt kahdeksan kandidaattia ja ehkä puolen kohdalla joudumme miettimään minkälaista kunta-alan kokemusta löytyy, ja onko se riittävää, Wuorinen toteaa.

"Tuon kriteeristön tulkinta olisi hankalaa"

Tilanne voi äityä erityisen monimutkaiseksi mahdollisen valinnan jälkeen, jos yksikin kandidaateista valittaa päätöksestä.

– Yritämme ehkäistä, ettei valituksia tule. Olemme tarkoin keskustelleet ryhmän kanssa, Wuorinen toteaa

Kuntaliiton johtava lakimies Heikki Harjula tietää tapauksia, jossa valinnasta on valitettu. Harjula ihmetteleekin Etelä-Savon maakuntajohtajavalinnan löysää kriteeristöä kunnalliskokemuksen suhteen.

– On kyllä harvinaisen tulkinnanvarainen juttu. Tuon tulkinta olisi hankalaa, jos valinnasta valitettaisiin. Oikeus viime kädessä katsoo, onko valinta tehty itse asetettujen vaatimusten mukaan. Yleensä ei kyllä suositella asetettavan noin tulkinnanvaraisia vaatimuksia,  Harjula pamauttaa.