1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsäneläimet kiittävät leutoa talvea

Kainuun metsissä talvehtineille pikkulinnuille lämmin talvi on sopinut hyvin. Kanalinnut ja pöllöt eivät ole leudosta talvesta yhtä innoissaan. Hirvet taas ovat liikkuneet pakkastalvia vilkkaammin.

Talvisää
Mies kävelee pois eläinten ruokintapaikalta, jossa heinää.
Kaisu Jansson / Yle

Leuto talvi on ollut suotuisa Kainuussa talvehtiville eläimille.

Myyräkannat näyttäisivät olevan pitkästä aikaa nousussa, mutta jäinen lumen pinta vaikeuttaa pöllöjen ravinnon saantia

Vesa Hyyryläinen

- Hippiäisistä jopa lähes 100 prosenttia kuolee normaalina pakkastalvena, mutta lämmin talvi parantaa niiden selviytymismahdollisuuksia huomattavasti, kertoo paltamolainen biologi Vesa Hyyryläinen.

Kainuussa on ollut lämpötila lähellä nollaa, jolloin lumen pinta pääsee jäätymään. Pöllöt pyydystävät myyriä lumen pinnan läpi.

- Myyräkannat näyttäisivät olevan pitkästä aikaa nousussa, mutta jäinen lumen pinta vaikeuttaa pöllöjen ravinnon saantia, Hyyryläinen sanoo.

Kieppiin pakoon pakkasta

Kanalinnut kärsivät ohuen lumipeitteen talvina etenkin pakkasjaksoista.

- Ne eivät pääse kieppiin. Pakkasjaksoina ne tarvitsevat lämpimänä pysymiseen paljon energiaa, Hyyryläinen kertoo.

Tänä vuonna teeri on kukerrellut pitkin talvea

Olavi Pääkkönen

Kovina pakkastalvina teeret aloittavat kukertelunsa vasta keväällä.

- Tänä vuonna teeri on kukerrellut pitkin talvea, kertoo Kuhmon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Olavi Pääkkönen.

- Teerikanta näyttäisi olevan tällä hetkellä erittäin runsas. Parhaissa teeriparvissa olen nähnyt lähes 60 yksilöä, paltamolainen Vesa Hyyryläinen sanoo.

Hirvi on liikkunut aktiivisesti

Paksulumisena talvena hirvet pysyttelevät talvialueilla, ja liikkuvat mahdollisimman vähän. Raskaassa lumipeitteessä rämpiminen vie niiltä turhia voimia. Tänä talvena hirvet ovat päässeet liikkumaan ympäriinsä ravinnon perässä.

- Vuosittain Kuhmosta löytyy 1-2 hirveä talven näännyttämänä. Tänä vuonna nääntymistapauksia ei ole ollut, Olavi Pääkkönen kertoo.

Mesikämmen nukkuu edelleen talviuntaan. Riistakeskuksen erikoissuunnittelija Marko Paasimaa ei ole kuullut, että Kainuun karhut olisivat vielä lähteneet liikkeelle pesään valuneen veden vuoksi.

Lue seuraavaksi