1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Janne taituroi ajoneuvoista liikkuvia tauluja

Liikenteen virrassa katse tarrautuu aika ajoin kiinni kauniiseen, ajoneuvon peltiin tehtyyn maalaukseen. Joensuulainen Janne Kaasinen on taituroinut vuosien varrella lukuisia maalauksia ajoneuvoihin, välillä jopa terveytensä kustannuksella.

ilmiöt
Janne Kaasinen.
Janne Kaasisen käsissä on syntynyt lukuisia maalauksia ajoneuvojen pelteihin. Tarja Oinonen / Yle

Janne, ristimänimeltään Hannu Kaasinen on maalannut autoja 60-luvulta alkaen. Normaalin maalaustyön lisäksi ajoneuvomaalauksia on syntynyt muun muassa kuorma-autojen, veneiden ja moottoripyörien kyytiin.

- 2000-luvun alussa oli elokuvateemoja, oli kaiken maailman olioita ja tunnettuja filmitähtiä. Kotieläimet, lemmikit olivat yhteen aikaan, sellaisia pienimuotoisia tehtiin oveen tai konepellin kulmaan, Janne Kaasinen listaa tekemiään aiheita.

Naisethan ne ovat aina noissa miesten autoissa.

Janne Kaasinen

- Naisethan ne ovat aina noissa miesten autoissa.

Useimmiten aihe tulee ajoneuvon omistajalta, malli piirretään paperiin, ja maalaaja tuo mukaan omia näkemyksiään. Toisinaan automaalaaja on todellinen taiteilija.

- Välillä saa ihan vapaat kädet tehdä työn.

Myrkyllistä taidetta

Sinällään maalauksen tekeminen ajoneuvoon ei vaadi erityistä tekniikkaa, tosin ruiskun käsittelyn taito on oltava hyppysissä. Janne Kaasisen tekemistä on tukenut myös oma, oikea maalausharrastus, miehen on päästävä vähintään kerran vuodessa Lappiin tekemään maisematauluja. Pulmat ilmenevät toisaalla.

- Kyllä tämä on niin myrkyllinen ammatti, että en esimerkiksi omille pojilleni ole työtä suositellut, he ovat aivan eri alalla.

- Nykyisin on tietysti vesiohenteisia värejä, mutta lateksi on aina lateksia.

Siinä olisi vähän sellaista utopiaa ja Lapin lumoa.

Janne Kaasinen

Mikäli terveys sallii, ja tilaisuus avautuu, on Janne Kaasisella mielessään visio unelmien ajoneuvomaalauksesta.

- Se on hyvin vaikea selittää... sen pitäisi olla aika kookas auto, siinä olisi vähän sellaista utopiaa ja Lapin lumoa. Kyllä se ainakin olisi näkyisä, sen uskallan sanoa.

Lue seuraavaksi