1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katupöly

Katupölykiusa alkaa kuukauden etuajassa Kuopiossa

Katupölykausi alkaa Kuopiossa noin kuukauden etuajassa, sanoo Kuopion ympäristönsuojelutarkastaja. Kuluneen viikon aikana mittauspisteet ovat todistaneet ensimmäisiä merkkejä huononevasta ilmanlaadusta.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Katupöly on alkanut vaikuttaa Kuopion ilmanlaatuun poikkeuksellisen aikaisin. Ensimmäiset viitteet lisääntyvästä katupölystä näkyivät mittauspisteissä lauantaina ja nyt torstaiaamuna ilmanlaatu oli jo paikoin välttävä tai tyydyttävä.

- Lähipäivien säät näyttävät, miten hiukkaspitoisuudet lähtevät kehittymään, sanoo ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälä.

Tavallisesti katupölykausi on osunut Kuopiossa maalis-huhtikuun vaihteeseen tai jopa huhtikuun loppupuolelle. Esimerkiksi viime vuonna maaliskuun ilmanlaatua heikensivät aikaisen kevään sijasta pakkaset.

- Viime vuonna maaliskuu oli vuoden kylmin kuukausi ja silloin ilmanlaatu kävi ajoittain huonona. Ei kuitenkaan katupölystä johtuen, vaan syynä olivat pakkaset ja pakokaasut. Tilanne voi vaihdella aika paljon vuoden ja säiden mukaan, Pärjälä kertoo.

Ympäristönsuojelutarkastajan mukaan katupölykauden pituutta tai vaikeutta on vaikea, ellei mahdoton arvioida. Ilmanlaadun ennustemalleja on yritetty kehitellä, mutta ne eivät ole onnistuneet ja katupölyn ennustaminen on sitäkin vaikeampaa.

Viime vuoden innovaatio vähensi pölyongelmaa

Kuopiossa kärsittiin pitkään muita kaupunkeja huonommasta ilmanlaadusta keväisin. Viime vuonna kaupungissa kokeiltiin ensimmäistä kertaa liuossuolan levittämistä – "huikein tuloksin", sanoo ylläpitopäällikkö Saku Kekäläinen.

- Kuopio tippui pölytilastossa keskikastiin, kun aikaisemmin oltiin kärkisijalla, hän tiivistää.

Liuossuolan tarkoituksena on sitoa katupölyn hienoainesta niin, ettei se pääsisi nousemaan ilmaan. Sama menetelmä on käytössä myös tänä vuonna; ensimmäisen kerran liuossuolaa levitettiin tänään torstaina.

Varsinainen hiekoitushiekan poisto "operaatio hiekkamyrsky" alkaa Kuopiossa vasta, kun yöpakkaset loppuvat. Kaduilta kerätyt hiekat viedään esimerkiksi ulkoilureiteille. Niitä ei voi käyttää uudelleen hiekoitukseen, koska hiekasta pitäisi ennen uusiokäyttöä pestä hienoaineet pois.