1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oma myynti pelasti lihakarjatilan

Tuotteen jalostaminen ja lähimyynti voi olla onnistunut ratkaisu maatilan kannattavuusongelmaan. Esimerkiksi keminmaalaisen Vanhamaan tilan Angus-karjan lihaa ryhdyttiin myymään omassa myymälässä Rovaniemellä, kun EU-jäsenyys heikensi lihakarjankasvattamisen kannattavuutta.

Kotimaan uutiset
Angus
Yle / Kyösti Vaara

Keminmaalainen karjankasvattaja Heikki Vanhamaa pitää omaa myyntiä ja Ounas Angus-tuotemerkkiä pelastuksena oman tilansa toiminnan jatkumiselle.

– EU:n myötä teurastamon maksama lihan hinta putosi niin ratkaisevasti, että harkitsimme koko lihantuotannosta luopumista. Nyt saamme tuotteelle kunnon hinnan, jos vertaamme siihen, mitä saisimme teurastamolta, Vanhamaa sanoo.

Vanhamaa kasvattaa karjaa suvun tilalla. Hänen vanhempansa aloittivat Angus-karjan kasvattamisen vuonna 1975. Myymälää Rovaniemellä hoitaa Vanhamaan sisar ja myös sisarenpoika on tulossa tilalle huolehtimaan karjasta.

Myymälä on ollut toiminnassa jo reilut kymmenen vuotta.

"... mureaa ja hyvää..."

Ounas-Anguksella on vakituisia asiakkaita ympäri Lappia. Rovaniemen myymälään tullaan pohjoisempaa ja lihaa toimitetaan myös Kemi-Tornio -alueelle.

– Jalostuksella olemme saaneet lihaan niin sanottua marmoriominaisuutta, mikä tarkoittaa, että liha on mureaa ja hyvää, Vanhamaa kehaisee.

Nyt saamme tuotteelle kunnon hinnan, jos vertaa siihen mitä saisimme teurastamolta.

Heikki Vanhamaa

Angus-karja on alkujaan kotoisin Skotlannista. Rodun eläimet ovat sarvettomia ja useimmiten mustia. Rotu on kookas ja vähärasvainen. Se menestyy vaatimattomillakin laitumilla ja soveltuu erinomaisesti luonnonlaitumilla.

– Jos Anguksen risteyttää Herefordin kanssa, jälkeläinenkin on sarveton. Nupopäisyys on niillä vahva perimä. Ominaista niille on myös se, että se puolustaa vasikkaansa, Vanhamaa kertoo.

Sonnit saavat kasvaa noin kaksivuotiaiksi, ennen kuin ne lähtevät teurastettavaksi.

– Tänään on ollut kuoleman ja syntymän päivä. Vanha lehmä lähti teurastamolle ja uusi vasikka syntyi.

Lue seuraavaksi