Nälkäiset urheilijat ahmivat lähiruokaa - "särkipyöryköitä ja härkäpapuja"

Eerikkilän urheiluopiston keittiö Tammelassa tekee suuria määriä ruokaa valtavan nälkäisille urheilijoille. Läheltä hankittu ns. lähiruoka ei ole kalliimpaa sanovat yrittäjät mutta sen menekki on suurta.

Kuva: Eeva Hannula / Yle

Eerikkilän urheiluopiston vierailijajoukkoon mahtuu maajoukkueurheilijoita, urheiluleiriläisiä, niin jalkapalloilijoita ja salibandyn pelaajia kuin yleisurheilijoitakin sekä rippileiriläisiä, yritysasiakkaita ja leirikoululaisia. Päivittäin ravintolassa tarjoillaan keskimäärin tuhat annosta eli noin 250 annosta neljä kertaa päivässä. Urheilijat arvostavat maukasta, laadukasta ja terveellistä ruokaa. Perheyritys MokkerMeija hankkii mahdollisimman suuren osan raaka-aineista tutuilta tuottajilta, lähiseudulta.

Keittiössä Veli-Matti Koski valmistaa särkimurekepihvejä, särjet on kalastettu Säkylän Pyhäjärvestä ja särkimassa on hankittu lähiruokatukun kautta. Kosken mukaan särki on hyvänmakuinen kala, ja kun massa on valmiiksi jauhettu, siitä on hyvä pyöritellä särkipullia ja tehdä mureketta.

Urheilijoiden juurekset tulevat esimerkiksi Forssan Koijärveltä ja jauhot Ypäjän pienmyllystä. Naudan ruhot tulevat suoraan kasvattajalta, ja kuha Tammelan Pyhäjärvestä.

Lähiruuan osuus on jo kolmannes. Vuonna 2012 Eerikkilän urheiluopiston keittiön ostot olivat 500 000 euroa, josta lähiruuan osuus oli 120 000 euroa. Vuonna 2013 ostot olivat jo 700 000 euroa, josta lähiruokaa ostettiin 200 000 eurolla.

Lähiruoka ei ole kalliimpaa

Ravintolan toimitusjohtaja Tiina Koski sanoo, ettei lähiruoka välttämättä ole lainkaan kallista, ja hankintoja on helpottanut naapurikunnassa aloittanut lähiruokatukku.

- Jotain tarvitsee sentään hankkia etäältä: kun kasvissyöjiä on paljon, urheilijoiden proteiinintarpeeseen pitää saada lisää soijasta. Proteiinipitoisten härkäpapujen viljely näyttää seudulla jo lisääntyvän, Koski mainitsee.

Erittäin proteiinipitoinen härkäpapu sopii erilaisiin ruokavalioihin mm. painontarkkailijoille, urheilijoille, kasvisruokavalioon ja sekaruokavalion täydentäjäksi.

Toivon, että kymmenen vuoden päästä lähiruoka ei olisi enää uutinen vaan normaali käytäntö

Veli-Matti Koski

- Olemme selkeästi todenneet, että ruuan menekki on kasvanut, kun valmistamme ruuan itse ja raaka-aineet tulevat läheltä ja lähes kaikki tuottajat ovat tuttuja. Varsinkin koululaiset sanovat aina, että mahtavaa ruokaa, kiitos, että voikun koulussakin saisi tällaista.

Veli-Matti Koski muistelee ravintolauransa alkuaikoja, jolloin lähiruoka oli tavallinen, arkinen asia.

- Sitten välillä tapahtui jotain kummallista, ja lähiruuasta on tullut muotitrendi, vaikka sen pitäisi olla itsestäänselvää. Toivon, että kymmenen vuoden päästä lähiruoka ei olisi enää uutinen vaan normaali käytäntö, Veli-Matti Koski sanoo.

Tiina Kosken mielestä luomu on eettisesti hyvä valinta, mutta sen saanti läheltä on vaikeampaa.

- Pidän parempana lähellä tuotettua eli mieluummin lähiruokaa kuin ranskalaista luomua.