1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansainvälinen martta auttaa kehitysmaassa kuten Suomessa aikoinaan

Martat ovat toimineet kehitysmaiden naisten apuna 30 vuotta tarjoten neuvoja ja kotitalouskoulutusta. Tuorein hanke, Kattilamatka Kameruniin, tarjoaa paikallisille naisille myös mahdollisuutta yrittäjyyskoulutukseen.

ilmiöt
Naisia Kamerunissa valmistamassa ruokaa.
Martat.fi

Suomalaisten marttojen juuret ulottuvat aina 1890-luvun lopulle (siirryt toiseen palveluun), joilloin perustettiin Sivistystä kodeille -yhdistys. Seuraavina vuosikymmeninä martat jakoivat kotitalousneuvoja suomalaisille köyhille naisille.

Kansainvälisen kehitysyhteistyön (siirryt toiseen palveluun) Marttaliitto aloitti yli 30 vuotta sitten. Saman aikaa martoissa toimineen Maire Klemetin mukaan välineet työhön ovat muuttuneet, mutta tarpeet ovat edelleen samat.

– Jokainen sukupolvi tarvitsee neuvoja omalla tavallaan. Nyt eletään aivan eri aikoja kuin esimerkiksi 1940-luvulla (siirryt toiseen palveluun) sodan jälkeen, mutta terveellinen ruoka on edelleen tärkein asia, jonka vuoksi töitä tehdään, kajaanilainen vapaaehtoistoimija kertoo.

Maire Klemetti aloitti marttailunsa palkkatöillä järjestössä, mutta nyt hän on paikallisen Variskankaan paikallisyhdistyksen luottamustehtävissä kouluttautunut myös kansainväliseksi martaksi. Toimenkuvaan kuuluu kertominen kehitystyökohteista ja hankkeista, ja myös Kamerun on Klemetille tullut tutuksi.

– Tehtävänä on kertoa omalla Kainuun piirin (siirryt toiseen palveluun) alueella kuinka Kattilamatka Kameruniin (siirryt toiseen palveluun) -hanke on syntynyt, mitä sen puitteissa tapahtuu ja kuinka sitä rahoitetaan.

Kouluttautuessaan kansainväliseksi martaksi Klemetti pääsi tapaamaan kamerunilaista kotitalousopettajaa ja neuvojaa.

– He kertoivat varsin runsaasti kamerunilaisen naisen elämästä ja oloista siellä. Osallistuimme myös kamerunilaiselle ruokakurssille. Ruokaa laittaessa kävimme myös läpi Kamerunissa kasvatettavia ruoan raaka-aineita, miten he niitä käyttävät ja miten he ruokansa valmistavat.

Puolikas sitruuna ja pilkottua sipulia keittiössä
Anna Sirén / Yle

Kamerunin hankkeessa 368 kamerunilaisnaista on käynyt ravitsemuskoulutuksen ja 115 yrittäjyysvalmennuksen.

– Jos naiset ravitsemuskoulutuksen jälkeen löytävät oman alansa ja käyvät yrittäjyysvalmennuskurssin, he voivat myös hankea starttirahaa hankkeelta, kertoo kansainvälinen martta Maire Klemetti.

Koulutetuista naisista 85 on hakenut mikroluottoa oman yrityksen laajentamiseksi, ja saadulla rahalla on hankittu muun muassa patoja ja pannuja, pesuvateja ja -kulhoja sekä hyllyjä tavaroiden ja tuotteiden säilytykseen.

Marttojen YouTube-sivulla MartatTV:ssä (siirryt toiseen palveluun) on julkaistu videoita Kamerunissa järjestettävistä koulutuksista.

Lue seuraavaksi