EU-kuhina enteilee ruuhkaa uurnilla 

Toukokuun EU-vaalien todellinen kampanjointi on alkamassa. Turun vaalistartissa kohderyhmänä ovat nuoret.

Skanssi (kauppakeskus)
EU:n ja jäsenmaiden liput Euroopan parlamentin edustalla Brysselissä.
Patrick Seeger / EPA

Lähestyvien EU-vaalien alla on aistittavissa aivan toisenlainen kuhina, kuin vuonna 2009. Lisääntyneen mielenkiinnon taustalla on monta tekijää.

- EU on viime vuosina muuttunut ja parlamentin vaikutusvalta on merkittävästi kasvanut, perustelee Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston päällikkö Pekka Nurminen.

- Nyt vaaleihin on lähdössä painavampia ehdokkaita, esimerkiksi useita ministereitä ja nykyinen komissaari, Nurminen jatkaa.

Lisääntynyn mielenkiinto ja näkyvyys mediassa enteilee Nurmisen mukaan selvää kasvua äänestysprosenttiin. Viisi vuotta sitten uurnilla kävi 40,3 prosenttia äänioiketuista suomalaisista. Varsinais-Suomessa prosentti oli sama.

Kansallisten mielipidemittausten perusteella parlamentin sosialistien ryhmän uskotaan kasvavan EPP:n tuntumaan. EPP on kokoomuksen ja kristillisdemokraattien puolue parlamentissa. Keskustan puolue ALDE on ennusteen mukaan vähän laskussa. Eurokriittisten rintama on vahvistumassa, mutta ryhmien muodostaminen voi tuottaa vaikeuksia.

Vaalistartti Skanssissa Turun vaalistartti järjestetään kauppakeskus Skanssissa perjantaina 7.3. kello 15-18. Äänessä ovat mm. EU-asiantuntijat sekä eri puolueiden ehdokkaat. Nuorisoa houkutellaan paikalle Rock Akademin yhtyeiden esityksillä ja tietokonepeleillä.