Väitös: HPV-rokote kannattaisi antaa myös nuorille miehille

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan viime vuonna kansalliseen rokotusohjelmaan otettu HPV-rokote tulisi ulottaa myös poikiin. Erikoislääkäri Tiina Petäjän mukaan HPV:n esiintyminen ja tarttuminen ei muuten vähene.

Kaksi HPV-rokotuspiikkiä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Papilloomavirusrokotukset kannattaisi ulottaa myös nuoriin miehiin, todetaan Tampereen yliopiston tänään Seinäjoella tarkastettavassa väitöskirjassa. Kokkolalaislähtöinen erikoislääkäri Tiina Petäjä osoitti tutkimuksessaan, että HPV-rokote tuottaa korkeat vasta-ainepitoisuudet molemmilla sukupuolilla.

Rokote on ollut kohdunkaulansyöpien ehkäisemiseksi viime vuodesta lähtien kansallisessa rokoteohjelmassa tytöille. Oireeton HPV-infektio tarttuu kuitenkin myös miehiin, joten tartuntojen ja syöpien estämiseksi myös pojat kannattaisi rokottaa, väitöksessä päätellään.

– Olen sitä mieltä. Lisääntyneet suu- ja peräsuolen syövät ovat huolestuttava trendi, joka koskee sekä naisia että miehiä, Petäjä toteaa.

Petäjän mukaan korkean riskin HPV-infektiot voivat pitkittyessään aiheuttaa syöpää muun muassa kohdunkaulan, peräaukon, suun ja sukupuolielinten alueilla. HPV aiheuttaa tutkimusten mukaan maailmanlaajuisesti 10 % naisten ja 5 % miesten kaikista syövistä. Petäjä uskoo, että HPV:n esiintyminen ja tarttuminen ei vähene, jos poikia ei ei rokoteta.

– Olen aika varma, että menee vuosi-kaksi että rokote on myös miehillä. Luulen, että tämä on vain ajan kysymys. Pitää saada tieto myös yleisölle, että se ei ole vain tyttöjen tauti, Petäjä toteaa.

Tutkimuksen mukaan rokotukset kannattaa antaa teini-iässä ennen aktiivisen seksuaalielämän alkamista. Nuorilla, 10-14-vuotiailla rokotetuilla vasta-ainetuotanto oli parempi kuin 15-25-vuotiailla rokotetuilla.

Tutkimustyö tehtiin Tampereen Yliopiston terveystieteen laitoksella rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen rahoittamana tutkimuksena vuosina 2004-2013. Tutkimuksessa oli mukana useita satoja poikia ja tyttöjä.