1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kokkolan Ykspihlajan koulun evakko tuli vanhemmille yllätyksenä

Surkeat tulokset sisäilmamittauksissa ajavat runsaat sata ykspihlajalaista esi- ja alakoululaista pois omasta opinahjostaan. Rakennuksen huono tila tuli vanhemmille yllätyksenä ja järkytyksenä, kertoo neljäsluokkalaisen äiti Päivi Aittomäki. Rehtori Aatto Pennasen mukaan ainakin henkilökunta on tiennyt, että rakennuksessa on jotakin vikaa.

terveys
Kuvassa Ykspihlajan koulu
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Ykspihlajalaisen Päivi Aittomäen tytär on sairastanut viime vuonna noin 100 päivää. Päänsärkyä, vatsakipua ja epämääräisiä kipuoireita ei oikein ole osattu selittää. Koulun sisäilmasta tehdyt viimeisimmät mittaukset saattaisivat kertoa oireiden alkuperän.

– Jälleen on oltu päänsäryn ja jatkuvan kuumeen takia pois koulusta. Jokin aika sitten tyttö oli kolme viikkoa yhtäjaksoisesti pois, kun kuume pysyi jatkuvasti 38 asteen tuntumassa.

– En minä osaa sanoa, mistä lapsen oireet johtuvat, mutta herää kysymys, että voisiko se johtua tästä. Hänhän on koko koululaisuransa ajan ollut sisäilmaltaan huonoissa kouluissa eli Torkinmäellä ja nyt sitten Pihlajassa (Torkinmäen koulu on purettu vakavien home- ja sisäilmaongelmien vuoksi).

Viranomaisilta juuri kuultu tieto lähikoulun sisäilmamittauksista oli Päivi Aittomäelle uutta asiaa.

– Toki sisäilmasta on keskusteltu, mutta silti asukasillassa väki oli järkyttynyttä. Ehkä tiedonvälityksessä on ollut puutteita?

En minä osaa sanoa, mistä lapsen oireet johtuvat, mutta herää kysymys, että voisiko se johtua tästä.

neljäsluokkalaisen äiti Päivi Aittoniemi

Tiedossa on ollut

Ykspihlajan koulun rehtori Aatto Pennanen ihmettelee hiukan, kuinka mittaustulokset nyt olivat niin huonoja, että oppilaiden evakosta päätettiin heti.

Sisäilmaa on seurattu usean vuoden ajan. Vuonna 2010 koululla korjailtiin ilmanvaihtoa ja lattioita, jolloin tilanne tuntui rehtorin mukaan paranevan. Viimeisimpien mittausten synkkä lukema oli yllätys.

– Viime vuonna yhteydenottoja kuumeilusta ja oireilusta oli enemmän. Ehkä ollaan totuttu siihen, että aina on jotain pientä oiretta. Työntekijät eivät valita vähästä. Tullaan sairaana töihin, kun ollaan tunnollisia, miettii rehtori.

Koulu ei lakkaa olemasta

Ykspihlajassa on kuulunut epäilyjä, että koulun tyhjentämisen taustalla olisi myös haluja lakkauttaa koko koulu. Tällaiset suunnitelmat eivät ainakaan rehtorille ole välittyneet.

– Nythän ei ole kyse lopettamisesta, vaan väliaikaisesta siirrosta toiseen paikkaan, jossa on parempi toimia. Minä haluan ajatella sen myönteisesti.

Uuden koulurakennuksen saaminen on Kokkolassa pitkän tien takana, ehkä 3-5 vuoden. Jonossa edellä on muita oppilaitoksia, tietää Aatto Pennanen.

Neljäsluokkalaisen äiti Päivi Aittomäki on tyytyväinen, että oppilaat pääsevät turvallisiin tiloihin.

– Sieltä on viisasta lähteä väistötiloihin niin nopeasti kuin mahdollista. Näen, että Ykspihlajan oma koulu tulee säilymään jatkossakin. Uusi asuinalue on kartuttanut lapsimäärää täällä. Toivottavasti sijoituspaikka on keskeisellä tontilla Ykspihlajassa, miettii Aittomäki.

Lue seuraavaksi