Tulossa on ehkä suurin rakennemuutos Suomen kirkon historiassa, sanoo piispa Seppo Häkkinen

Ensi marraskuussa kirkolliskokous pohtii historiallista muutosta kirkon rakenteissa. Se on tarpeen, koska kirkkoon kuuluvien määrä ja samalla tulot laskevat. Monet seurakunnat ja seurakuntayhtymät tekevät tappiota.

Kotimaa
Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen
Iso muutos voi olla edessä. sanoo Mikkelin hiippakunnan piispa Sepo Häkkinen. Paavo Koponen / Yle

Suomen evankelisluterilainen kirkko on kuntarakenteen muutoksen veroisen haasteen edessä. Seurakuntalaisten ja seurakuntien määrä ja samalla tulot ovat vähentyneet. Esimerkiksi entisiä kiinteistöjä ja henkilöstöä ei ole varaa pitää.

Esimerkiksi Mikkelin hiippakunnassa kirkon jäsenmäärä on muutamassa vuodessa laskenut sadalla tuhannella ja seurakuntien määrä liki parilla kymmenellä. Hiippakunnassa on ny seurakuntia 40 ja kirkon jäseniä nelisensataa tuhatta.

- Kirkossa on mahdollisesti tulossa historian suurin rakennemuutos. Sen seurauksena kaikkien seurakuntien tulisi kuulua laajempiin kokonaisuuksiin eli seurakuntayhtymiin. Varsinainen seurakuntaelämä tapahtuisi edelleen siellä paikallisseurakunnissa. Kaikki seurakuntien varat ja vastaavasti myös velat siirtyisivät tälle yhtymälle. Samoin kaikki seurakuntien henkilöstö siirtyisi yhtymien palvelukseen, mutta heidät sijoitetaan sinne paikallisseurakuntiin töihin, kuvailee muutosta Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.

Monissa Itä-Suomenkin seurakunnissa yhdistymisestä on jo saatu kokemusta kuntaliitosten kautta. Se tulee esiin myös piispantarkastuksissa.

- Oikeastaan aika monissa seurakunnissa nyt viimeisen parin vuoden aikana keskeinen teema on ollut muutos, joko seurakuntaliitoksista johtuen tai seurakunnan jäsenmäärän vähenemisestä johtuen, piispa Seppo Häkkien kertoo.

Piispantarkastuksesta apua

Piispantarkastus on nykyään useiden kuukausien mittainen prosessi, joka huipentuu piispan seurueen vierailuun. Savonlinnan seurakunnassa koetaan, että piispantarkastuksesta on apua muutostilanteessa.

- On tästä apua. Tässä saa kuulla mitä luottamushenkilöt mieltä esimerkiksi luottamushenkilöt ovat tästä seurakuntaliitoksesta. tutkitaan myös miten työyhteisö voi. Ja kun tämä edelleen on kuitenkin tarkastus, niin se on vähän patistanut laittamaan byrokraattiset asiat niin, että ne ovat ajoissa ja viimeisen päälle tehty, kertoo Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra Sammeli Juntunen.

- Tämä nykyinen piispantarkastus vaikuttaa paljon kevyemmältä kuin mitä olen kuullut aikaisemmista tarkastuksista. Ei ole yhtään pelottava tunnelma. Ei nyt ole piispaa yhtä hienosti pidetty kuin ennen vanhaan piispaa pappilassa, mutta on sentään karjalanpiirakoita lohen kera ja ihan hyvä ovat, myhäilee Sammeli Juntunen.

Jos Savonlinnan kirkkoherraa ei piispantarkastus pelota, niin eipä ole aihettakaan.

- Pääsääntöisesti ehkä luonnehdinta seurakuntien toiminnasta on se, että ne ovat täälläpäin toiminnallisesti vireitä. Sitä tietysti toivon, että jatkossakin seurakuntien toiminta olisi se ykkösasia, mihin pystyttäisi sijoittamaan ja satsaamaan, myhäilee puolestaan piispa Seppo Häkkinen.