1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kardemummaa kahviin – näin virität sumppisi

Paahtimoalan ammattilainen ei koe tarvetta kahvin maustamiselle, mutta tietää konstin jos toisenkin. Suomalaiset maustavat kahviaan päivittäin monin eri keinoin, ehkä jopa tiedostamattaankin.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Suomi on edelleen kahvinkulutuksen kärkimaita. Tätä virkistävää ja joidenkin tutkimusten mukaan jopa sairauksia ehkäisevää nestettä käytetään vuodessa noin 10 kiloa per asukas. Mutta entä jos tavallisella keittimellä valmistetun kahvin makua haluaa hieman tuunata tai muuttaa?

– Kotikonstein kahvin makua voi toki jatkaa esimerkiksi laittamalla kardemummaa, jota paljon laitetaan turkkilaisessa kahvissa suodattimeen. Jotkut voivat laittaa sinne joulun aikaan myös kanelia, pohtii porilainen paahtimoisäntä Teijo Villa.

– Henkilökohtaisesti koen, että hyvää kahvia ei tarvi muuttaa. Ehkä voisi sanoa, että keittää sitten vahvempaa tai laihempaa kahvia, niin hyvän kahvin maku on keittäjän omassa suussa. Mikäli kahvia hauduttaa pidempään, on lopputuloksena suolainen aromi. Jos taas keittää liian laihaa, niin se ei oikeastaan maistu millekään.

Jauhetussa kahvissa aromit karkailevat

Kahvin ystävät maustavat kahvia joka päivä ehkä huomaamattaankin.

– Valmista kahvijuomaahan me maustamme maidolla ja erilaisilla makeutusaineilla. Maustaminen voi olla jopa suklaata, Villa toteaa.

Lähtökohtana hyvälle kahville paahtimon isäntä Teijo Villa pitää raaka-aineen tuoreutta ja oikeaa säilytystä.

– Kaikkein paras kahvi saadaan aina jos pavut jauhaa vasta ennen keittämistä. Tärkeintä kuitenkin on, että kahvi on säilytetty viileässä, pimeässä ja tiiviissä pakkauksessa, jolloin aromit on hyvin säilyneet.

– Kahvipapu sinällään on oma pieni pakettinsa ja kun se jauhetaan, suodatinkahvin pinta-ala 80-kertaistuu, jolloin aromit vähän pakkaa karkailemaan, Villa huomauttaa

Suodatinpussi kannattaa kastella

Kahvin ammattilainen vinkkaa, ettei keittimeen kannata kaataa vettä pannulla. Kahvin rasva kun tarttuu pannuun, joka ajautuu keittimen sisään heikentäen kahvin laatua.

– Veden lämpötilan pitäisi olla 94-96 astetta, mikä ratkaisee kahvin uuttamisen. Mitä karkeampia purut ovat, sen hitaampi prosessin pitäisi olla.

Teijo Villa allekirjoittaa täysin väitteen, jonka mukaan esikasteltu suodatinpussi parantaisi kahvin makua.

– Sillä vältetään paperin maku, kun suodatinpussi kastetaan ensin kuumaan veteen. Varsinkin jos keitetään pieniä määriä, niin saattaa olla, että paperin maku häiritsee muuten hyvää kahvijuomaa.