1. yle.fi
  2. Uutiset

Karkkitehdas puristaa makeaa

Keski-Suomessa valmistettuja makeisia löytyy kauppojen hyllyistä ympäri maata. Suklaan ja lakujen lisäksi maakunnassa valmistetaan myös salmiakin ja hedelmän makuisia puristekaramelleja. Kivijärveläinen perhe-yritys Candywell on vakiinnuttanut paikkansa makeisten valmistajana.

makeiset
Salmijakkijauhepusseja.
Simo Pitkänen / Yle

Makeisten valmistus on tuonut Hurmeen perheelle leivän pöytään jo 20 vuotta – suvussa makeisten valmistus on kulkenut jo reilut sata vuotta. Työ on sokerin kuorruttamaa – ihan sananmukaisestikin – mutta myös raskasta.

– Työ vaatii raskaiden sokerisäkkien ja karkkilaatikoiden nostelua. Valmistuksen aikana ilmaan nousee hienoa sokeripölyä, joka on kaikkien riesana ja siivottavaa riittää, toimitusjohtaja Vesa Hurme sanoo.

Keski-Suomessa valmistettuja makeisia on kauppojen hyllyissä ympäri maata. Suklaan ja lakujen lisäksi maakunnassa valmistetaan myös salmiakin ja hedelmän makuisia puristekaramelleja. Irtokarkkilaarista kauhaan saattaa osua Kivijärvellä valmistettuja makeisia.

Alkuvuonna ihmiset ovat kaikenlaisilla laihdutuskuureilla ja sitten vuoden mittaan otetaan niin sanotusti takaisin

Vesa Hurme

Parikymmentä vuotta toiminut perheyritys Candywell on vakiinnuttanut oman paikkansa makeisvalmistajana.

– Ylivoimaisesti suurin valtti markkimarkkinoilla meillä on se, että me tehdään makeisia puristustekniikalla, sanoo Hurme.

Makeannälkää eivät taantumat taltuta

Puriste- ja jauhesalmiakkeihin erikoistunut tehdas pyörii neljän perheenjäsenen voimin. Makeannälkää eivät talouden taantumat taltuta, sillä karkin kokonaismarkkinat ovat pysyneet tasaisina.

Makea elämä on elämää siinä missä muukin

Vesa Hurme

Vuodenaikojen suhteen vaihtelu sen sijaan on selkeää.

– Paras sesonki on yleensä elokuun alusta marraskuun alkuu. Se varmaan johtuu siitä, että alkuvuonna ihmiset ovat kaikenlaisilla laihdutuskuureilla ja sitten vuoden mittaan otetaan sitten niin sanotusti takaisin, tietää toimitusjohtaja Vesa Hurme.

Hän sanoo, että makea elämä on elämää siinä missä muukin.

– Ihan hyvältä se maistuu.

Lue seuraavaksi