1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näytelmät

Luottotoimittaja haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi

Jyväskylän kaupunginteatterissa ensi-iltansa saava Luottotoimittaja-monologi ei olekaan kevyttä viihdettä. Näytelmässä oikeuden eteen joutunut luottotoimittaja puolustaa ihmisyyttä. Näytelmä saa ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterissa keskiviikkona.

Kuva: Yle

Luottotoimittaja-monologi on itsenäinen jatko-osa parin vuoden takaiselle Ternimaitokeisari-näytelmälle ja näytelmät esitetäänkin nyt peräkkäin. Luottotoimittaja vie katsojat julkkismaailmaan ja etenkin julkkisten ympärillä pyöriviin henkilöihin.

Kevyttä viihdettä monologi ei silti ole.

Pilkkaamisen ja julkkiksille nauramisen sijaan Ternimaitokeisari- ja Luottotoimittaja-näytelmät yrittävät ymmärtää kohteitaan ja sitä, mikä nykyään ajaa ihmisen julkisuuteen ja sen liepeille. Näytelmät käsikirjoittanut Sakari Hokkanen ei halua saarnata tai antaa valmiita vastauksia siitä, millaisilla motiiveilla julkisuuteen pyritään.

- Luulen, että jokaisella meistä on tarve tulla kuulluksi ja huomatuksi, Hokkanen pohtii.

Hän on itse sivusta seurannut julkkisten ja heidän luottotoimittajiensa suhdetta.

- Varmaankin siinä on kyse viha-rakkaus-suhteesta. Kumpikin tarvitsevat toisiaan ja julkisuutta, Hokkanen sanoo.

Luottotoimittajaa näyttelevän Jouni Salon mukaan hänen roolihahmonsa on kiinnostava henkilö, jollaisia suomalaisessa teatterissa ei ole kovinkaan paljon käsitelty. 

- Hänessä kuvastuu mielestäni se, miten hetkellinen esilläoleminen on nykyään ajanut tärkeämpien arvojen, kuten vaikkapa perhe-elämässä menestymisen, ohi, Salo toteaa.