Viro tuo Suomesta ja vie eteenpäin – nyt myös uutta reittiä

Viron innostus Pohjoismaisen sähkön ostoon on kasvanut viime kuukausina nopeasti. EU:n tuella rakennettu uusi merikaapeliyhteys on kolminkertaistanut Suomen ja Viron väliset sähkönsiirtomahdollisuudet jopa tuhanteen megawattiin.

Esimerkiksi tänään Suomesta vietiin sähköä Viroon, samalla kun Virosta myytiin sähköä eteenpäin Latviaan ja Venäjälle.

– Se johtuu siitä, että Suomeen tuodaan halpaa pohjoismaista sähköä, joka on painanut myös Suomessa sähkön hintaa alas. Siitä sähköstä osa menee näitä yhteyksiä pitkin myöskin Viroon, sanoo kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Hintatilanteen muuttuessa virta kulkee merenpohjaan upotetuissa kaapeleissa myös päinvastaiseen suuntaan. 

Suomen sähköverkon järeimmästä osasta vastaava Fingrid on satsannut yhteensä neljään merikaapeliyhteyteen  Siinä missä Pohjanlahden alittavat Fenno-Skan 1 ja 2  tulevat maihin varsin lähellä Olkiluodon ydinvoimaloita, on nyt Viron uuden tasasähköyhteyden liityntäasema Porvoossa,  Loviisan ydinvoimaloiden naapurissa.

Fingridin toimitusjohtaja kiistää, että uudella Suomenlahden alittavalla yhteydellä valmistauduttaisiin lisäydinvoiman mahdolliseen rakentamiseen myös  Loviisaan.

– Tällä ei itse asiassa ole mitään tekemistä Loviisan ydinvoimalaitoksen kanssa. Tämä on valittu sen takia että tässä on erittäin hyvä sijainti suhteessa Viroon ja sinne vastapuolen sähköasemaan, hän toteaa.

Nyt virallisesti käyttöön vihityn EstLink 2 -yhteyden jälkeen Fingridillä ei ole uusia merikaapelihankkeita valmistelussa.  Sähkön tuonnin ja viennin mahdollistavien rajajohtojen  rakentamisen painopiste siirtyy nyt Pohjois-Suomeen.

– Me haluaisimme seuraavana ulkomaanyhteytenä vahvistaa vaihtosähköyhteyttä pohjoisessa Ruotsin suuntaan, Ruusunen kertoo.