EU antoi tukensa Ukrainalle ja tuomitsi Venäjän toimet

EU:n mukaan tilanne yritetään ratkaista ensin neuvottelemalla, mutta Venäjää vastaan asetetaan pakotteita, jos sen aggressiiviset toimet jatkuvat. "Venäjän aggressiiviset toimet eivät jää seurauksitta."

Ulkomaat
Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy ja Catherine Ashton
– Tuomitsemme Venäjän toimet. Vaadimme Venäjää vetämään joukkonsa Krimin niemimaalta ja sallimaan tarkkailijoiden lähettämisen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy sanoi.

EU on antanut tukensa Ukrainalle ja tuominnut Venäjän toimet tänään torstaina Brysselissä järjestetyssä EU-johtajien kokouksessa.

– Tuomitsemme Venäjän toimet. Vaadimme Venäjää vetämään joukkonsa Krimin niemimaalta ja sallimaan tarkkailijoiden lähettämisen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy sanoi.

Van Rompuy sanoi kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Ukrainan kriisi on vakavin tilanne Euroopassa Balkanin sodan jälkeen. Van Rompuy varoitti Venäjää seurauksista, elleivät aggressiiviset toimet Ukrainassa lopu. Hänen mukaansa tällöin kyseeseen tulevat esimerkiksi talouspakotteet.

Van Rompuy ei suostunut vielä sanomaan, koskisivatko Venäjän vastaiset pakotteet tuolloin myös Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja tämän lähipiiriä.

EU:n mukaan tilanne yritetään ratkaista ensin neuvottelemalla.

– Ratkaisun on kunnioitettava kansainvälistä oikeutta ja alueellista koskemattomuutta, Van Rompuy painotti.

Van Rompuy sanoi EU:n keskeyttävän jo nyt vastatoimena neuvottelut Venäjän kanssa mahdollisista viisumihelpotuksista.

EU ja Ukraina solmivat Van Rompuyn mukaan yhteistyösopimuksen jo ennen Ukrainassa toukokuussa järjestettäviä parlamenttivaaleja. Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk sanoi aiemmin torstaina, että Ukraina on valmis allekirjoittamaan sopimuksen EU:n kanssa mahdollisimman pian.

Ukrainan levottomuudet puhkesivat marraskuussa, kun silloinen presidentti Viktor Janukovitš perui yhteistyösopimuksen allekirjoituksen.