UPIn asiantuntija: Eurooppa-neuvosto teki odotettua painavammat päätökset

Eurooppa-neuvosto ilmoitti aiemmin torstaina, että Venäjään voidaan kohdistaa talouspakotteita, ellei maa lopeta aggressiivisia toimiaan Ukrainassa.

Ulkomaat

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut asiantuntija pitää merkittävänä, että unioni on päässyt yksimielisyyteen suhtautumisessaan Ukrainan tilanteeseen.

– Kompromissit ovat välttämättömiä. Huomionarvoista on se, että EU:lla on yhteinen kanta. Sitä kautta suoritusta voidaan pitää ansiokkaana, sanoi ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista Ylen tv-uutisissa torstai-iltana.

Alkuillasta päättyneessä EU-johtajien kokouksessa Brysselissä unioni ilmoitti tukevansa Ukrainaa ja tuomitsi Venäjän toimet Ukrainassa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy kertoi tiedotustilaisuudessa, että talouspakotteet ovat mahdollisia, ellei Venäjä lopeta aggressiivisia toimiaan. Toistaiseksi ratkaisuun pyritään kuitenkin neuvottelemalla.

Juha Jokela tulkitsee, että Eurooppa-neuvoston päätökset olivat "piirun verran painavampia" kuin odotettiin. Hänen mukaansa tilanne vaikuttaa kehittyvän päinvastaiseen suuntaan kuin EU on toivonut, mutta unioni karttaa edelleen kovien keinojen käyttöä.

– Jos lähdetään pakotteiden teille, neuvotteluratkaisu on kauempana kuin ennen. Sieltä on vaikeampaa päästä yhteisen sovinnon tielle.

Aiemmin torstaina Yhdysvallat asetti pakotteita Venäjää vastaan. Yhdysvallat ei myönnä viisumeja venäläisille, joiden katsotaan uhkaavan Ukrainan turvallisuutta. Lisäksi näiden Yhdysvalloissa oleva omaisuus jäädytetään.

Venäjä on varoittanut EU:ta, että maa reagoi välittömästi, jos unioni asettaa vastaavia pakotteita.

Lähteet: Yle Uutiset