1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen oikeuslaitos on maailman 4. paras

Pohjoismaiden oikeuslaitokset on todettu maailman parhaiksi lähes sadan maan vertailussa. Suomessa maailman parhaaksi nostettiin rikosoikeusjärjestelmä.

Kotimaan uutiset
Suomen lain ensimmäinen osa ja puheenjohtajan nuija.
Arja Lento / Yle

Suomi sijoittuu kärkimaiden joukkoon laajassa kansallisten oikeuslaitosten vertailussa. Vertailun on tehnyt Yhdysvalloissa toimiva World Justice Project ja siinä on mukana 99 maata. Vertailusta kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Maat asetetaan järjestykseen yhdeksän vertailuluvun kautta. Tutkimuksessa on otettu huomioon mm. valtiovallan rajoittaminen lainsäädännön kautta, hallinnon avoimuus, kansalaisten perusoikeuksien toteutuminen, maan järjestys ja turvallisuus, kansalaisten oikeusturva, mukaanlukien korruption vähäisyys sekä rikosoikeuden tehokkuus.

Tutkimusta on ollut tekemässä 2 400 asiantuntjiaa ja sitä varten on tehty mielipidekyselyjä 100 000 kotitaloudesta.

Tutkimuksen mukaan oikeusvarmuus toteutuu parhaiten Tanskassa. Pohjoismaat todetaan muutenkin oikeudenkäytöltään maailman parhaiksi maiksi. Järjestyksessä toiseksi luokitellaan Norja, kolmanneksi Ruotsi ja neljäntenä tulee Suomi.

Kymmenen parhaan maan joukossa on vain kolme maata Euroopan ulkopuolelta. Ne ovat Uusi-Seelanti (6.), Australia (8.) ja Singapore (10.).

Britannian sijoitus on 13., Ranskan 18., Yhdysvaltain 19, Kiinan 76. ja Venäjän 80.

Vertailussa kehnoimmat oikeusjärjestykset löydettiin Zimbabwesta, Afganistanista ja Venezuelasta.

On huomattavaa, että vertailussa on mukana vain runsas puolet maailman maista. Poissa ovat mm. Latvia, Liettua, Sveitsi, Pohjois-Korea sekä suurin osa Afrikan maista.

Maat pantiin järjestykseen myös kategorioittain. Suomessa todettiin olevan maailman paras rikosoikeusjärjestelmä. Huonoimmat sijoitukset Suomi sai hallinnon avoimuuden ja hallinnollisten päätösten toimeenpanon suhteen, joissa molemmissa sijoitus oli 11.

Lue seuraavaksi