1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuomiokirkot

Tuomiokirkon suurremontissa uudistetaan myös epämukavat penkit

Kuopion Tuomiokirkon peruskorjauksessa halutaan korjata myös epämukaviksi koetut penkit. Vanhoja penkkejä on tarkoitus pidentää lisäosalla. Kuopion Tuomiokirkon remontti vie kokonaisuudessaan noin kaksi miljoonaa euroa.

Kuva: YLE / Savo

Kuopion Tuomiokirkon peruskorjauksessa halutaan korjata myös epämukaviksi koetut penkit. Vanhoja penkkejä pidennetään lisäosalla, mikäli museovirasto hyväksyy muutoksen. Lupa on saatu jo Kirkkohallituksen yliarkkitehdiltä.

Kaikkia kirkon penkkejä ei ole tarkoitus korjata, vaan todennäköisesti lisäosat tehtäisiin vain kirkon etuneljänneksen penkkeihin.

Tuomiorovasti Ilpo Rannankarin mukaan kirkon penkkien epämukavuudesta tulee aika ajoin palautetta.

-Kirkon penkit ovat vanhat ja istumaosa on lyhyt. Lisäksi penkit ovat hyvin pystyasennossa, joten niissä ei ole kovin miellyttävä istua.

Puuseppä tekee mahdollisen korjauksen käsityönä. Rannankari ei vielä osannut arvioida penkkien korjauksen kustannnuksia.

Peruskorjattu kirkko käyttöön ensi vuonna

Kuopion Tuomiokirkkoa peruskorjataan vuosina 2014-2015 kahdella miljoonalla eurolla. Tuomiokrkon 200-vuotisjuhlia vuonna 2016 päästään viettämään remontoidussa kirkossa.

Peruskorjattu kirkko olisi käytössä ensimmäisenä adventtina 29.11.2015. Tuomiokirkko täyttää 200 vuotta vuonna 2016, ja kirkon 200-vuotisjuhlat voitaisiin toteuttaa peruskorjatussa kirkossa.

Kuopion ev.lut seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan 21.1.2014 Kuopion Tuomiokirkon peruskorjaussuunnitelman.

Kirkon peruskorjaussuunnitelma käsittää sisä- ja ulkoseinäpintojen käsittelyn sekä osin talotekniikan parannusta ja piha-alueen kunnostusta. Värisävyt ovat lähes nykysävyn mukaisia, ainoastaan lattian värisävy muuttuu lakkapintaisesta peittomaalatuksi.

Tilakäytön muunneltavuutta parannetaan alttarialueen edessä poistamalla kolme kiinteää penkkiriviä, jotka korvataan irtotuoleilla. Minna Canthin kadun puoleiseen siipeen raivataan tilaa kahden penkkirivin verran lasten alttaritilaa ja varastoa varten.

Edellinen suurempi peruskorjaus Tuomiokirkossa on tehty vuonna 1960.