1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Näin erotat muistisairauden unohtelusta

Masennus, kriisi tai stressi saattavat aiheuttaa muistioireita. Unohtelun taustalla saattaa olla varsinainen muistisairaus, jos asiat unohtuvat korostetusti, eikä muistuttaminenkaan saa niitä mieleen.

Ylen aamu
Lääketieteen ja kirurgian tohtori Markus Wiksten kertoi Aamu-tv:ssa dementian oireista.
Mistä tietää, että oman vanhemman tai puolison unohtelu johtuu dementiasta eikä normaalista ajattelemattomuudesta? Voiko muistisairauden havaita myös itse? Lääketieteen ja kirurgian tohtori Markus Wiksten vastaa.

Moni kärsii jossain elämänvaiheessa unohtelusta ja muistamattomuudesta. Kysymys ei ole siis läheskään aina muistisairaudesta vaan muistioireista. Aamu-tv:ssä vieraillut lääketieteen ja kirurgian tohtori Markus Wiksten muistuttaa, että oireet ja sairaus ovat eri asioita.

– Masennuksen, kriisin tai vaikean elämänhetken yhteydessä saattaa olla muistioireita. Silloin muut asiat painavat niin paljon mieltä, että keskittymiskyky menee muualle niin paljon, että on vaikea oppia, painaa mieleen tai tekee huolimattomuusvirheitä, Wiksten kertoo.

Muistisairas ihminen ei muista, vaikka esimerkiksi sovitusta asiasta vihjailisi tai sanoisi hänelle.

Jos muistamattomuus vaivaa paljon, sen syyt kannattaa selvittää.

– Sitten voidaan löytää myös esimerkiksi masennus tai stressi, joka aiheuttaa muistioireita, mutta se ei ole muistisairaus. Sellaiset syyt hoidetaan ihan muilla tavoilla, Wiksten sanoo.

Vanhuuden muistioireet pystyy usein erottamaan sairaudesta

Wikstenin mukaan muistisairauden klassisia oireita ovat mieleenpainamisen ja oppisen vaikeutuminen sekä sovittujen asioiden muistamisen vaikeutuminen.

– Sairaalla muistuttaminen eli vihjekään ei oikein auta. Muistisairas ihminen ei muista, vaikka esimerkiksi sovitusta asiasta vihjailisi tai sanoisi hänelle, Wiksten selventää.

Hänen mukaansa oireena voivat olla myös asioiden ja käyttöesineiden häviäminen sekä suunnistamisvaikeudet.

– Esimerkiksi autoreitin muistaminen mökille talven jälkeen saattaa olla vähän vaikeutunut.

Vanhuuden aiheuttaman muistamattomuudenkin pystyy usein erottamaan sairaudesta.

Masennuksen, kriisin tai vaikean elämänhetken yhteydessä saattaa olla muistioireita. Silloin muut asiat painavat niin paljon mieltä, että keskittymiskyky menee muualle.

– Jos sovittuja asioita ei muistuttamallakaan muista ja se toistuu. Vanhakin ihminen oppii ja muistaa asioita, vaikkakin hitaammin, mutta jos korostuneesti unohtelee, niin kysymyksessä voi olla sairaus, Wiksten sanoo.

Usein muistisairauksien oireina pidetään tavaroiden löytymistä erikoisista paikoista.

– Pidemmälle edenneen muistisairauden oire voi olla esimerkiksi sellainen, että vaatteita on viikattu kauniisti jääkaappiin, eli väärään paikkaan.

Terveellinen elämä auttaa muistamaankin

Jos epäilee muistisairautta, Wikstenin mukaan kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

– On tärkeää hakeutua tutkimuksiin, että voidaan poissulkea kokein, onko se muistisairautta vai jotain ihan muuta.

Muistisairauksiin on olemassa hyviä lääkkeitä. Muistisairauksia voi myös ehkäistä.

– On pidettävä huolta, etteivät kolesteroli ja verenpaineet ole koholla ja ettei ole ylipainoa. Pitäisi syödä terveellisesti lautasmallin mukaisesti ja liikkua tarpeeksi. Nämä ovat tuttuja terveellisen elämän elementtejä, jotka näyttävät pätevän myös muistisairauksiin, Wiksten muistuttaa.

– Perimällä on oma osuutensa, mutta hyvään terveyteen ihminen voi itse vaikuttaa, perimään ei.

Lue seuraavaksi