Finanssivalvonta antoi Nordealle varoituksen maksujen viivästelystä

Maksujen välityksessä oli toistuvia lainvastaisia viiveitä yli kahden vuoden ajan. Kymmenet tuhannet maksunsaajat joutuivat odottelemaan rahojaan.

talous
Nordea-pankin logo.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Nordea on saanut finanssivalvonnalta julkisen varoituksen maksujen välittämisessä olleiden viiveiden vuoksi.

Finanssivalvonnan mukaan pankin maksuliikenteessä oli vuosina 2011 – 2013 toistuvia lainvastaisia viiveitä eikä pankki korjannut puutteita niiden vakavuudesta huolimatta.

Käytännössä osa maksuista ei häiriöiden aikana siirtynyt saajien tileille lain määrittämässä ajassa. Finanssivalvonnan mukaan viivästykset koskivat monissa tapauksissa kymmeniä tuhansia laskuja.

Myöhemmin tehdyt korjaukset ovat vähentäneet häiriöitä eikä maksupalvelulain vastaisia viiveitä ole Nordealla esiintynyt enää viime heinäkuun jälkeen.

Yksittäisiä maksujen viivästyksiä on ollut myös muilla pankeilla, mutta finanssivalvonnan mukaan niillä maksupalvelulain rikkominen ei ole ollut toistuvaa.

Kyseisenä ajanjaksona maksuissa siirryttiin käyttämään kansainvälistä IBAN tilinumerkojärjestelmää ja useilla pankeilla oli vaikeuksia selvitä esimerkiksi palkkojen ja eläkkeiden välittämisestä määräaikana.