Vähemmistövaltuutettu Thors: Ei merkkejä venäläisiin kohdistuvasta uhkasta

Krimillä vallitsee pelon ilmapiiri, sanoo Etyjin vähemmistövaltuutettu Astrid Thors. Hänen mielestään Krimillä suurin uhka kohdistuu ukrainalaiseen ja tataariväestöön.

Ulkomaat
Venäjän lippuun kietoutunut mies on Krimin valtiopäivärakennuksen edustalla Simferopolissa 6. maaliskuuta. Taaempana on kaksi sotilasta vartiossa.
Maxim Shipenkov / EPA

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön vähemmistövaltuutettu Astrid Thors on julkistanut tiedotteen Kiovaan ja Krimille tekemästään tarkastusmatkasta. Thorsin mukaan Etyjin valtuuskunta ei löytänyt todisteita venäläisväestöön kohdistuvasta väkivallasta tai heidän oikeuksiensa loukkaamisesta.

Thors on hyvin huolissaan Krimin tilanteesta. Hänen mielestään väkivaltaisen yhteenoton ja verenvuodatuksen riski on ilmeinen.

Uhka kohdistuu kaikkiin väestöryhmiin, mutta erityisesti ukrainalaisiin ja Krimin tataareihin, hän toteaa.

Thors painottaa, että Krimillä todellista valtaa käyttävien on taattava kaikkien väestöryhmien turvallisuus ja ihmisoikeudet, riippumatta siitä, olivatko nämä kansallisuudeltaan venäläisiä, ukrainalaisia, tataareja tai muita.

- Kaikki tärkeät päätökset, kuten Krimin asema, kielipolitiikka ja vähemmistöjen asiat on otettava keskusteluun, johon kaikkien osapuolien on voitava osallistua. Päätösten on oltava kansainvälisen lain mukaisia, Thors sanoi paluumatkallaan Krimiltä Kiovaan.

- Krimin tulevaisuudesta tehdyt hätiköidyt päätökset ovat merkittävä jännityksen aiheuttaja ja kasvattavat jakolinjoja niemimaan kansalaisten välille, Thors sanoo. Hän toteaa pelon ilmapiirin vallitsevan Krimin etnisten ryhmien välillä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus