1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Varusmiehen aivokalvontulehdus säikäytti ihmisiä Hattulan Parolassa

Panssariprikaatin varusmiehellä on todettu vaarallinen bakteeriperäinen aivokalvontulehdus Hattulan Parolassa. Miehen omaiset ja lähimmät palvelustoverit ovat saaneet suojalääkityksen varmuuden vuoksi.

Panssariprikaatissa varusmiehet on yleensä määrätty vuodelepoon omassa yksikössään. Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Hattulassa Parolan panssariprikaatissa varusmiespalvelusta suorittavalla nuorukaisella on todettu aivokalvontulehdus. Kyseessä oli bakteeriperäinen aivokalvontulehdus, joka on virusta vaarallisempi. Se on myös harvinaisempi. Sairaus voi johtaa pahimmillaan kuolemaan tai pysyviin vaurioihin.

– Meidän omat lääkärit huomasivat keskiviikkoiltana, että mies meni varuskuntasairaalassa huonompaan kuntoon ja osasivat epäillä aivokalvontulehdusta, kertoo Panssariprikaatin tiedottaja, kapteeni Ari Viitala Ylelle.

Oireileva varusmies siirrettiin Kanta-Hämeen keskussairaalaan, jossa hän on hoidettavana. Hänellä ei ole hengenvaaraa.

Varuskunnassa suojalääkitys

Varusmiehen omaisiin on oltu yhteydessä ja hänen lähipiirinsä suojalääkitys on hoidettu. Myös Parolannummella suojalääkitys on annettu noin 50 henkilölle.

– Kaikki jotka ovat olleet miehen kanssa tekemisissä viikon aikana ovat saaneet lääkityksen, Viitala korostaa.

Panssariprikaatin muille perusyksiköille on kerrottu tapauksesta ja annettu ohjeet, jos vastaavanlaisia oireita ilmenee myös muilla. Edellisen kerran aivokalvontulehduksen sairastui yksi varusmies reilut kolme vuotta sitten.

Virus- tai bakteerimuotoisia aivokalvontulehdustapauksia ilmenee Suomessa muutama sata vuosittain.