1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kevät etenee: Joutsen tunnustelee pesimäpaikan sulamista päivittäin

Lintuharrastaja Jouko Alhainen on ihaillut joutsenten tunnustelulentoja läpi leudon talven. Isokokoisena lintuna joutsen ei muuta edes ankarina talvina Tanskan salmia kauemmaksi. - Joutsen pysyy hektisesti ajassa kiinni.

Kuva: Mika Kanerva

Kun meret ovat rannikkoa myöten sulana, ei ole ihmeellistä, että joutsenia on näkynyt jo eri puolilla Suomea.

- Joutsenet tekevät niitä tunnustelulentoja koko ajan. Käyvät välillä katsomassa, joko oma pesimäpaikka olisi jäästä vapaana. On kiva jatkaa matkaa pohjoista kohti, kun pellot ovat vihreinä ja sulapaikkoja on runsaasti, humppilalainen lintuharrastaja Jouko Alhainen kuvailee.

Eteläisessä Suomessa, Hämeessä ja Pirkanmaalla joutsenia on nähty läpi talven sulapaikoissa.

- Ankarinakin talvina joutsen muuttaa Tanskan salmiin, ei sen kauaemmaksi, Alhainen muistuttaa.

Rohkeimmat kokeilevat heti

Tunnustelijoita on alkukeväästä riittänyt, sillä Viron ja Ruotsin puolellakin on ollut tänä talvena helppoa. Alhainen on havainnut Hämeessä jo telkkiä, isokoskeloita, joita on näkynyt paljon vuodenaikaan nähden.

Korva poimii heti uuden äänen jota ei ole vielä tänä vuonna kuullut

Jouko Alhainen

- Uuttukyyhkyjä, kottaraisia, räkättirastaita, sekä tietysti kiuruja, töyhtöhyyppiä ja peippoja alkaa valua koko ajan lisää. Linnut elävät hektisesti ajassa ja rohkeammat tulevat heti reviireille, kun vain mahdollista.

- Ne jotka tulevat Afrikasta saakka, eivät kyllä tiedä, onko täällä ollut helppo talvi, joten ne linnut tulevat aina vuodenajan mukaan. "Kaiken maailman kummajaisia" saapuu ja petolinnuista on näkynyt tuulihaukkoja, hiirihaukkoja, piekanoja ja viime päivinä myös jo sarvipöllöjä.

Ensimmäiset muuttajat ovat niitä, jotka talvehtivat Itämeren eteläosissa ja Pohjanmerellä.

- Linnut liikkuvat edestakaisin koko talven, ja aina kun on mahdollista tulla kohti pohjoista, tullaan. Sisäinen kilpailu ruuasta ja reviiristä on kova.

Jouko Alhaiselle tämä aika vuodesta on erittäin kiehtova, sillä korvaan tuleva uusi, outo ääni aiheuttaa salamannopeasti tunnistusreaktion.

- Siinä kuulo ja katse kohtaavat kevään tulokkaan.