Tutkijat: Ilmaston lämpeneminen levittämässä malarian aiemmin turvallisina pidetyille ylänköalueille

Malariasääsket eivät ole viihtyneet ylängöilla viileämmän sään vuoksi. Lämpötilan nousu on kuitenkin muuttamassa tilanteen, osoittaa Science-tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

luonto

Ilmaston lämpeneminen uhkaa levittää malarian alueille, jotka ovat aiemmin olleet "suojasatamia" tautialueilla, osoittaa Science-tiedelehdessä julkaistu tutkimus. Koska malariasääsket eivät viihdy ylänköalueiden viileämmässä ilmastossa, on asutus monilla malarian riivaamilla alueilla esimerkiksi Afrikassa ja Etelä-Amerikassa keskittynyt korkeammalla sijaitseville alueille.

Ilmaston lämmetessä malariasääskien elinalue on kuitenkin levittäytymässä aiempaa korkeammalla oleville alueille, ja siten aiempaa suurempi ihmismäärä on vaarassa sairastua. Tutkimuksen tekemiseen osallistunut professori Mercedes Pascual Michiganin yliopistosta arvioi, että jo yhden asteen nousu lämpötilassa lisäisi vuosittaisten malariatartuntojen määrää alle 15-vuotiaiden joukossa kolmella miljoonalla.

Tutkijat kävivät läpi Kolumbian ja Etiopian lämpötila- ja malariatartuntatilastoja vuosilta 1990 - 2005, ja totesivat malariatartuntojen lisääntyneen keskivertoa lämpimämpinä vuosina.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vuonna 2012 malariaan sairastui eri puolilla maailmaa noin 207 miljoonaa ihmistä. Tautiin kuoli arviolta 627 000 ihmistä, joista suuri osa oli afrikkalaislapsia.