1. yle.fi
  2. Uutiset

Puutarhapistoksen saaneita taimenostajia on helppo jymäyttää

Pihojen ja parvekkeiden kaunistajalla on taimikaupassa edessään runsauden pula. Valtavasta valikoimasta pitäisi löytää rahalle vastinetta eli elinvoimaisia ja terveitä kasvien alkuja, mutta miten?

luonto
Pelargonian taimia.
Janne Ahjopalo / Yle

Puutarhapistoksen saaneille maallikoille riittää taimikaupoissa ostettavaa. Hyllyt notkuvat massatavaraa, erikoisuuksia ja jos jonkinlaisia uusia lajikkeita.

– Ostaja haluaa usein valita taimensa itse ja mikäs siinä. Taimet jo itsessään jymäyttävät ostajaa. Matkaan saattaa lähteä korkeita, honteloita ja kukkivia taimia, jotka eivät ole kaikkein elinkykyisimpiä, vaikkakin houkuttelevia, puutarhuri Päivi Husu Heinolasta opastaa.

Paras taimi on Husun mukaan elinvoimainen, terve ja lajille tyypillinen eli taimi on habitukseltaan sellainen kuin sen kuuluu olla.

Taimistoviljelijät ry:n toiminnanjohtaja Jyri Uimonen kehottaa ostajaa huolellisuuteen, jotta viljelytyö ei siirry kuluttajan niskoille.

– Pienikokoisinta ei kannata valita halvasta taimimerestä. Taimessa pitää olla tuuheutta. Sen juuristo ja versosto pitää olla tasapainossa keskenään. Kaupoissa kannattaa tukeutua asiantunteviin myyjiin ja monasti myös naapuriavusta on hyötyä, Uimonen rohkaisee.

Tutkitut ja testatut taimet puskevat kauppojen hyllyille

Taimikasvattajilla ja -kauppiailla on menetelmänsä erottaa jyvät taimiakanoista. Yksi menetelmä on taimien testaaminen ja tutkiminen.

Maatalouden tutkimuskeskus ja Taimistoviljelijät ry ovat tehneet vuosikausia yhteistyötä tuottaakseen markkinoille tutkittuja ja taudittomia emokasveja, jotka ovat saaneet eräänlaisen taimieliitin leiman eli FinE-merkin.

Pienikokoisinta ei kannata valita halvasta taimimerestä. Taimessa pitää olla tuuheutta.

Jyri Uimonen

– Brändi elää murrosvaiheessa. Viimeisen kahden vuoden aikana FinE-lajikkeiden määrä on kymmenkertaistunut, koska itse kasveja on saatu myös kasvatukseen ja myyntiin MTT:n Laukaan asemalta edelleen viljelijöille ja kauppoihin. Kiinnostusta lajikkeisiin on lisännyt Suomen Puutarhakauppiaat ry:n huomionosoitus. Yhdistys valitsi FinE-kasvit vuoden puutarhatuotteeksi vastikään, Jyri Uimonen kertoo.

MTT:n ja Taimiviljelijöiden yhteinen FinE-ryhmä päättää, mille kasveille ja missä aikataulussa merkki myönnetään.

– Olennaista on, että emokasvit tuotetaan ja tutkitaan MTT:n asemalla ja toimitetaan sopimusviljelijöille kasvatukseen. Taimia on siis oltava riittävästi, kun niitä aletaan myydä. Lajikkeiden ei välttämättä tarvitse olla suomalaisia, kunhan ne tutkitusti kestävät Suomen kasvuolot, Uimonen kertoo.

FinE-laatumerkkisiä kasveja, pensaita ja puita on Suomen tamimarkkinoista noin 5 prosenttia. Perennat ovat toistaiseksi suuri nimeämätön ja testaamaton alue.

Lue seuraavaksi