Ahvenprofessori: Huhtikuussa tulee lunta!

Kutuahvenen selkäevästä säätä ennustava mäntyharjulainen Matti Paasonen ennustaa vielä pakkasia ja lunta maaliskuun lopulle ja huhtikuun alkuun. Suksia ei vielä kannata varastoon viedä, ja pilkkihaalarillekin löytyy käyttöä.

Talvisää
Ahvenprofessori Matti Paasonen
Ahvenprofessori Matti PaasonenYle Etelä-Savo

Mäntyharjulainen Matti Paasonen on jo vuosia ennustanut säätietoja kutuahvenen selkäevästä. Tämä talvi on kuitenkin ollut vaikea ennustettava, eikä Paasonen osaa oikein sanoa, mistä tuulee.

- Ei kyllä pysty oikein mitenkään kommentoimaan tai syytä löytämään sääilmiöihin. Sen verran tiedän sanoa, että joulukuu huolehti talven lumista, mutta vetenä. Jos olisi ollut kylmempi, olisi meillä nyt lunta reilut 40 senttimetriä.

Helmikuun ennustus ei Matti Paasoselta ihan osunut nappiin pakkasten ja auringon suhteen.

- Kuusi päivää piti olla aurinkoista, mutta olikin vain kaksi. Ja yöpakkasia piti olla, noin kymmentä astetta, mutta joku sen nyt sotki tuon sään, Paasonen nauraa.

Vaikka sää on ollut jo jonkin aikaa hyvin keväistä, ei talvi ole kuitenkaan meitä vielä hyljännyt, Paasonen ennustaa.

- Ahvenen mukaan 21. - 23.maaliskuuta ilma muuttuu kylmemmäksi ja talvisemmaksi. Luntakin saadaan lisää, mutta kyse on ihan senteistä. Niin paljon lunta ei enää tänä talvena sada, että metsään hiihtolatuja saataisiin, mutta jäälle voi tulla hyvätkin hiihto-olosuhteet.

Ennen maaliskuun lopun kylmää jaksoa sää on Paasosen sanojen mukaan lutakkoa. Yöllä on pari astetta pakkasta ja päivällä on muutama aste lämmintä.

- Maaliskuun lopun kylmäjakso kestää aina huhtikuun seitsemänteen päivään asti. Kymmentä astetta on pakkasta yöllä, ja päivälläkin pysytellään muutaman asteen pakkasen puolella.

Paasonen kehottaakin pitämään vielä talvikengät näkyvillä ja autoissa nastarenkaat alla.

- Vaikka nyt on keväistä ollut, ja vielä jonkin aikaa sää jatkuu lauhana, on talvea vielä jäljellä.