Tutkimus: Rouva Perunapää päihittää Barbien tyttöjen "ammatinvalinnanohjaajana"

Yhdysvaltalaistutkimuksessa selvitettiin leikkikalujen vaikutusta tyttöjen käsityksiin siitä, mitä naiset voivat tehdä työkseen. Barbeilla leikkineet tytöt arvioivat sopivansa harvempaan ammattiin kuin Rouva Perunapäällä leikkineet tytöt.

Ulkomaat
Rouva ja Herra Perunapää kävelevät kadulla.
Rouva ja Herra Perunapää kävelevät kadulla.AP Graphics Bank

Rouva Perunapää kannustaa pikkutyttöjä monipuolisempiin haaveammatteihin kuin Barbie-nukke, väittää Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Sex Roles (Sukupuoliroolit) -lehdessä julkaistun tutkimuksen tehneet tutkijat seurasivat, millainen vaikutus leikkikaluilla on tyttöjen käsityksiin naisille sopivista ammateista.

Tutkijat seurasivat 37 tyttöä, jotka leikkivät joko lääkäri-Barbiella, muoti-Barbiella tai Rouva Perunapäällä. Leikin jälkeen 4 - 7 -vuotiaille tytöille näytettiin kymmentä eri ammattia esitteleviä kortteja, ja heitä pyydettiin valitsemaan niistä itselleen aikuisina sopivat ammatit sekä pojille aikuisina sopivat ammatit.

Sekä lääkäri-Barbiella että muoti-Barbiella leikkineet tytöt katsoivat sopivansa harvempaan ammattiin kuin pojat ja Rouva Perunapäällä leikkineet tytöt. Perunapäisen lelun kanssa leikkineiden tyttöjen mielestä naisille ja miehille sopivissa ammateissa ei ollut juurikaan eroja. Tutkijoiden arvion mukaan ero johtunee lelujen ulkonäön eroista. Rouva Perunapää on peruna, jolla on kädet, jalat, silmät ja suu.

– Barbie pystyy tekemään mitä tahansa, mutta sama ei näköjään päde Barbiella leikkiviin, arvioi psykologian professori Aurora M. Sherman Oregonin yliopistosta.