Jooga ja hypnoosi saavat eteläpohjalaisen veren kiehumaan

Lehdistön ja toimittajan näkökulmasta mediassa ei ole tabuaiheita. Pohjalaislukijat eivät ole aina samaa mieltä. Uskonto, seksuaalisuus ja epäkristilliset tavat, kuten jooga ja hypnoosi saavat eteläpohjalaisen veren kiehahtamaan, tietävät seinäjokelaisten kaupunkilehtien päätoimittajat.

media
Verkossakin koukuttavat hyvät uutiset. Lukijaa ei pidä aliarvioida, tietävät seinäjokelaisten kaupunkilehtien päätoimittajat, Eparin Laura Syväoja (istumassa) ja Seinäjoen Sanomien Krista Rintala.
Verkossakin koukuttavat hyvät uutiset. Lukijaa ei pidä aliarvioida, tietävät seinäjokelaisten kaupunkilehtien päätoimittajat, Eparin Laura Syväoja (istumassa) ja Seinäjoen Sanomien Krista Rintala.Johanna Manu / Yle

Toimittaja voi kirjoittaa lehteensä tai nettiin mitä haluaa, kunhan faktat pitävät kutinsa. Niinhän sitä luulisi.

Tämän ovat huomanneet myös kahden seinäjokelaisen kaupunkilehden päätoimittajat, Laura Syväoja Eparista ja Krista Rintala Seinäjoen Sanomista.

Tulikivenkatkuista palautetta toimituksiin sataa etenkin silloin, kun lukijan arvoja on loukattu. Arvoloukkaus pistää soittamaan tai lähettämään sähköpostia.

– Yksi hyvin tyypillinen (aihe) on tietysti uskonto. Seksualisuus tai seksuaalivähemmistöt, eläinaktivismi, turkistarhaus ja epäkristilliseksi koetut asiat, kuten jooga, hypnoosi ja vapaamuurarit, listaa Krista Rintala.

Totta kai kaikkia aiheita saa ja pitääkin nostaa esille

Laura Syväoja, Epari

Laura Syväojan mukaan lukijan kokema arvoloukkaus johtaa myös helposti ajatukseen, ettei tällaista aineistoa saisi olla lehdistössä lainkaan.

– Sehän on tietysti sananvapauskysymys. Eihän media voi tällaiseen keskusteluun lähteä. Totta kai kaikkia aiheita saa ja pitääkin nostaa esille, Syväoja napauttaa.

Tunnekuohu laantuu keskustelulla

Vaikka lehden artikkeli saa joskus lukijakunnan ärtymään, ei Julkisen sanan neuvostolla kaupunkilehtien päätoimittajia ei ole tottuttu uhkailemaan.

– Jos ihminen soittaa tunnekuohun vallassa, hän haluaa vain kertoa, mitä mieltä hän asiasta on. Minkäänlaisia uhkauksia en ole tällä urallani kohdannut, sanoo noin viisi vuotta Seinäjoen Sanomia luotsannut Krista Rintala.

Vuoden verran Eparin ruorissa ollut Laura Syväoja on todennut saman. Hiiltymys taittuu, kun yhteydenottoon vastaa ja ottaa sen vakavasti.

– Minulle tulee soittoja tosi vähän, sähköposteja enemmän. Aina asia on keskusteltu ja perusteltu ja kumpikin on sanonut oman kantansa, ja se on jäänyt siihen.

– Hyvä juttu herättää tunteita jo valmiiksi. Hyvä juttu - sitä voidaan olla vastaan tai sen puolesta voidaan olla. Eli se herättää kaikkia niitä tunteiden kirjoja, mitä meissä ihmisissä on, Krista Rintala summaa.

Hyvä juttu herättää kaikkia niitä tunteiden kirjoja, mitä meissä ihmisissä on

Krista Rintala, Seinäjoen Sanomat

Molempien päätoimittajauralla jutusta tai pääkirjoituksesta on valitettu JSN:ään kerran. Kummallakaan kerralla neuvosto ei ottanut valitusta käsittelyyn.

Hyvä juttu voi olla myös positiivinen

Kun kaksi kaupunkilehteä elää rinnakkain, on toimituksen linjan oltava myös hieman toisistaan poikkeava. Seinäjoen Sanomat haluaa olla keskustelujen avaaja ja virittäjä etenkin verkossa, Epari taas haluaa tehdä hyviä paikallisuutisia, myös positiivisista asioista.

– Paikallinen uutinen kiinnostaa aina. Ja mitä paikallisemmaksi mennään, sitä paremmin paikallislehti pysyy asioiden hermolla, Laura Syväoja perustelee.

Hänen mukaansa niin sanottu perinteinen paikallislehtijournalismi ei ole esteenä sille, etteikö juttua voitaisi klikkailla verkossa tai jakaa sosiaallisessa mediassa. Tissit eivät ole myöskään enää tae sille, että juttu tulee luetuksi.

Saman on huomannut Krista Rintala. Mutta jotain yhteistä kokemusta kansa halajaa:

– Ihmiset haluavat päivitellä ja ihmetellä. Ne haluavat ärsyyntyä ja ilahtua, suuttua ja kadehtia. Se on se, millä me eletään.