1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Puolustusvoimien uuden komentajan lentäminen loppuu, mutta twiittaaminen jatkuu

Presidentti on tänään nimittänyt puolustusvoimien uudeksi komentajaksi sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Jarmo Lindbergin. Ensi elokuussa Suomen Puolustusvoimat saa nopean ja hyväkuntoisen komentajan Jyväskylän Vaajakoskelta. Venäläisellä Migillä ja amerikkalaisella Hornetilla ääntä nopeammin lentänyt kenraaliluutnantti lopettaa kuitenkin lentämisen ensi kesänä.

politiikka
Puolustusvoimien tuleva komentaja, kenraaliluutnantti Jarmo Lindberg.
Ere Ek / Yle

Sosiaalinen media on merkittävä voima kriisitilanteissa, uskoo puolustusvoimien tuleva komentaja Jarmo Lindberg. Hän on seurannut käynnissä olevaa Ukrainan kriisiä paitsi perinteisistä tiedotusvälineistä myös sosiaalisesta mediasta, ja ainakin yksi seikka on muuttunut: propaganda on entistä hankalampaa, kun paikan päältä voidaan lähettää kuvia ja tietoa reaaliajassa.

– Toimittajat ovat olleet koko ajan kriisialueella paikan päällä ja levittäneet myös kuvia. Siinä mielessä edellytykset tilanteen ymmärtämiseen ovat paremmat kuin joskus aiemmin. Tietoa on kuitenkin paljon, joten kokonaiskuva on vielä sumuinen.

Jarmo Lindberg on itsekin ahkera viestijä. Hänet tunnetaan twiittaavana kenraalina (siirryt toiseen palveluun). Tiukkoja kannanottoja on kuitenkin turha odottaa vielä lähiaikoina, sillä Lindberg aikoo kommentoida puolustusvoimien nykytilaa ja tulevaisuutta vasta elokuussa, jolloin hän aloittaa virassa.

– Varoitin myös, että tältä päivältä twiittaaminen taitaa olla ohi, sillä loppupäivä on kellotettu minuuttiaikataululla, Lindberg kertoo.

Perjantaina Lindbergiä pitivät kiireisenä paitsi toimittajat myös Ilmavoimien 96-vuotisjuhlallisuudet.

Ensimmäinen ilmavoimataustainen komentaja

Jarmo Lindberg on ensimmäinen puolustusvoimien komentaja, jonka tausta on ilmavoimissa. 1940-luvun puolivälissä puolustusvoimien komentajana toimi väliaikaiseksi ilmavoimien komentaja Jarl Lundqvist, mutta hänen taustansa on maavoimissa.

Tuskin ilmavoimataustasta tai hornet-projektissa mukanaolosta on ollut haittaakaan.

Jarmo Lindberg

– Minun on mahdoton arvioida, onko ilmavoimatausta ollut valinnan peruste, mutta tuskin taustasta tai Hornet-projektissa mukanaolosta on ollut haittaakaan.

Kaksi viime vuotta Lindberg on työskennellyt pääesikunnassa sotatalouspäällikkönä. Päätehtävänä on ollut maa-, meri- ja ilmavoimien materiaalilaitosten yhdistäminen puolustusvoimien logistiikkakeskukseksi.

– Logistiikkalaitoksen perustaminen on puolustusvoimauudistuksen suurin organisatorinen uudistus. Ensi vuoden alussa toimintansa aloittava keskus omistaa käytännössä kaikki lentokoneet, alukset ja panssarivaunut sekä vastaa puolustusmateriaalin hankinnoista eli käyttää suurimman osa puolustuvoimien määrärahoista.

Edessä miljoonien hävittäjähankinnat

Ilmavoima- ja sotataloustaustasta on todennäköisesti hyötyä ainakin lähivuosien hankintapäätöksissä. Ilmavoimat täyttää neljän vuoden kuluttua 100 vuotta. Siihen mennessä on päätettävä, millä hävittäjillä ilmavoimat operoi Hornetien jälkeen.

Ilmavoimissa lentäminen loppuu 55-vuotiaana, minä täytän kesäkuussa 55 vuotta. Se loppuu siihen.

Jarmo Lindberg

– Tällä hetkellä on meneillään tiedonhankintavaihe, joka tietysti aina pitäisi olla meneillään. Se on sitten eri asia, jos päätetään, että aloitetaan virallinen hankintaprojekti, Jarmo Lindberg muotoilee.

Tulevaisuudesta tuleva komentaja puhuu varoen. Esimerkiksi puolustusvoimauudistuksesta Lindberg tyytyy toteamaan, että se on raiteillaan ja aikataulussa. Kansainvälistä yhteistyötä Lindberg kuitenkin haluaa jatkaa.

– Kansainväliset harjoitukset ovat parantaneet kotimaan toimintakykyä. Harjoituksissa on pystytty vertaamaan omia toimintatapoja muiden maiden tapoihin ja sitä kautta ottamaan käyttöön parhaat toimintatavat, Lindberg perustelee.

Ilmavoimat on osallistunut kansainvälisiin harjoituksiin vuosituhannen vaihteesta lähtien. Vaikka tulevalla komentajalla on vankka lentotausta, Lindbergin lentäminen loppuu lyhyeen.

– Ilmavoimissa lentäminen loppuu 55-vuotiaana, minä täytän kesäkuussa 55 vuotta. Se loppuu siihen.

Lue seuraavaksi