1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hevosten plasmapankilla pelastetaan heikkoja vastasyntyneitä varsoja

Kuopiolainen laboratorioyritys on perustanut hevosten plasmapankin, johon varastoidaan luovuttajahevosten verestä laboratoriossa eroteltua plasmaa. Sillä voidaan auttaa vastasyntyneitä varsoja, jos nämä eivät saa emältään elintärkeitä vasta-aineita.

Kuva: Kaija Kervinen / Yle

Kuopion tiedelaaksossa toimiva MoVet Osakeyhtiön laboratorio on ruvennut keräämään hevosten plasmavarastoa. Tähän asti plasmapankki on ollut vain Helsingin Yliopistollisella eläinsairaalalla. Plasmaa tarvitaan avuksi heikoille vastasyntyneille varsoille sekä hevosten leikkauksissa.

Laboratoriovastaava Nanna Huuskonen MoVet Oy:stä kertoo, että laboratoriolle tuli hevosalan toimijoilta pyyntöjä plasman valmistuksesta. Helsingissä plasmatuotteet kuluvat pääosin oman eläinsairaalan tarpeisiin.

- Kun MoVet sai sitten Punaiselta Ristiltä sentrifugi-laitteen, plasman linkoaminen luovuttajahevosten verestä voitiin aloittaa, selittää Huuskonen.

Kun verestä erotellaan punasolut, valkosolut ja trombosyytit, jäljelle jää keltainen plasma. Plasmapussit varastoidaan pakastekaappiin, jossa ne säilyvät vuoden verran.

Hevonen voi luovuttaa jopa 10 litraa verta

Hevostallit ovat olleet kiinnostuneita plasmapankista, ja verenluovuttajahevosia on heti alkuun löytynyt hyvin. Verta saa luovuttaa eläinlääkärin tarkastama terve hevonen, joka on elänyt Suomessa viime vuodet. Rokotusten pitää olla kunnossa eikä parin lähimmän viikon aikana ei saa olla ollut mitään räkätautia. Hevonen ei myöskään saa olla vielä itse varsonut.

Eläinlääkäri ja useampi laboratorion työntekijä järjestävät työlään verenluovutustilaisuuden mieluiten tilalla, jossa olisi puolenkymmentä luovuttajaa. Verta toivotaan saatavan kaikilta roduilta.

- Nyt kun ollaan muutama kerta käyty, niin se on kuudella hevosella semmoinen kahdeksan tunnin huikonen neljältä ihmiseltä, plus sitten se mitä sitten labrassa joudutaan plasmalle tekemään, Huuskonen kuvailee.

Normaalikokoiselta hevoselta voitaisiin ottaa jopa kymmenen litraa verta.

- Ei sitä niin paljon oteta. Ei sitä tulekaan, emme me ime niitä. Pussit ovat 600 millisiä. Sanoisin, että keskimäärin yhdeksän, korkeintaan kaksitoista pussia otetaan, Huuskonen vastaa maallikon ihmettelyyn.

Hevoset on ennen luovutusta rauhoitettava, jotta ne pystyvät olemaan kanyylit suonessa toista tuntia. Hevosen luovuttamasta verestä ei makseta mitään, mutta omistaja saa hyvän mielen lisäksi laajat terveystutkimukset hevosestaan.

Plasmansiirto voi säästää varsan hengen

Plasmaa tarvitaan hevosten leikkauksissa ja lisäksi vastasyntyneiden varsojen vasta-ainepuutoksen hoitamisessa. Vastasyntyneen varsan immuunipuolustus syntyy siitä, että varsa saa vasta-aineet emänsä maidosta, kun se imee ensimmäisen kerran ternimaitoa. Joskus emä voi tiputtaa ternimaitoa liian aikaisin, jolloin ternimaito menee hukkaan. Varsa voi olla myös huonokuntoinen, eikä saa imetyksi ternimaitoa riittävän aikaisin tai ternimaidossa ei ole riittävää määrää vasta-aineita, luettelee laboratoriovastaava Huuskonen plasman käyttökohteita.

- Jos hyvälaatuista ternimaitoa ei saada alle kahdeksan tunnin sisällä syntymästä, sen jälkeen se huononee, ja vaikka maitoa annettaisiin sitten varsalle, se ei enää imeydy. Silloin ainut konsti on tehdä plasmansiirto.

Kahdeksan ensimmäisen elintunnin sisällä maidon vasta-aineista imeytyy 85 prosenttia. Vuorokauden kuluttua maidon vasta-aineet eivät enää imeydy ollenkaan.

Plasmapussien kysynnän määrä on arvoitus

MoVetin laboratorio on valmis toimittamaan plasmapusseja tarvitseville jopa viikonloppuisin. Kysynnän määrä on arvoitus.

- Se voi olla kaksi pussia, 200 pussia tai enemmän.

Huuskonen naurahtaa kysymykselle 65 euron pussin katteesta. Plasmapankkia pidetään lähinnä palveluna, josta yritys toivoo saavansa omat kustannuksensa. Tuottoa laboratorioyritys hakee muista palveluistaan.

Tähän asti plasmaa on saatu Helsingin Yliopistolliselta eläinsairaalalta liienneistä pusseista. Sen lisäksi hevosia hoitavat eläinlääkärit ovat erotelleet plasmaa kotikonstein. Nanna Huuskosen mukaan plasmaa on saatettu tilata myös ulkomailta, mutta siihen voi liittyä tautiriskejä.