Parfyymisalongissa syntyy taidetta "sen oikean" etsimisestä

Uus-vanha palvelukulttuuri on rantautunut Euran kemikalioon. Vasta-avatussa naisten parfyymisalongissa asiakas istuu ja myyjä kiertää hyllyjä. Salongin tavoitteena on löytää asiakkaille täydellisen oma tuoksu ja luoda samalla taidetta.

hajuvedet
Naisten parfyymisalongin emäntä Pirjo Hamm-Hakamäki
Naisten parfyymisalongin emäntä Pirjo Hamm-Hakamäki hoitaa hyllyillä juoksemisen samalla, kun asiakas istuu sohvalla palveltavana.Kati Rantala / Yle

Asiakas istahtaa silkkisohvalle ja katselee ympärilleen. Vanhojen lipastojen ja hyllyköiden jono kiertää ympäri huoneen seinustaa. Niiden päälle on kerätty mitä erilaisempia pieniä lasipulloja, jotka kätkevät sisäänsä ehkä juuri "sen oikean".

parfyymipulloja lipaston päällä, taulu seinällä.
Parfyymisalongin seiniä koristaa Pirjo Hamm-Hakamäen omat taideteokset.Kati Rantala / Yle

Euran kemikalion uumeniin kätkeytyvä naisten parfyymisalonki on yhtäaikaa henkäisy elegantista menneestä ajasta sekä raikas tuulahdus uudesta palvelukulttuurista.

– Otin naisten parfyymisalonkiin mallia vanhoista firenzeläisistä aristokraattisen tyyppisistä satavuotisista liikkeistä. Kun asiakas tulee liikkeeseen, hänet istutetaan sohvalle tai nojatuoliin ja kysytään saisiko olla espressoa tai muuta virvoketta, kertoo Pirjo Hamm-Hakamäki Euran kemikaliosta.

– Kaikki tuotteet on nähtävillä istuimelta nousematta. Myyjä tiedustelee asiakkaalta mitä tämä tuotteelta haluaisi ja mitä ei missään nimessä kaipaa. Sen jälkeen asiakkaan eteen tuodaan tavara kerrallaan. Mikäli kyse on kengistä, niin myyjä polvistuu ja sovittaa jalkinetta asiakkaan jalkaan.

Tätä periaatetta noudatetaan siis myös vasta-avatussa naisten parfyymisalongissa. Asiakas istuu rauhassa ja myyjä juoksee ympäri salonkia.

Koko salonki yksi iso taideteos

Naisten parfyymisalongin tarkoituksena on löytää juuri se oikea tuoksua asiakkaalle. Ahkerana kuva- ja performanssitaiteilijanakin tunnettu parfyymisalongin madame Pirjo Hamm-Hakamäki on luonut fantasiamaisen ostoskokemuksen yhdistäen mukaan myös taidetta.

– Koko salonki on samalla interaktiivinen taideteos. Juuri sinä hetkenä kun henkilö löytää itselleen sopivan ja oikean tuoksun, minä tallennan sen visuaalisen välähdyksen paperille,

muistikirja pöydällä
Salongin pöydällä lepäävään muistikirjaan kerätään asiakkaan tuoksujen herättämiä tarinoita, ajatuksia ja mielleyhtymiä.Kati Rantala / Yle

Hamm-Hakamäki kuvailee.

– Kyse ei ole varsinaisesta muotokuvasta vaan intuitionomaisesta visiosta. Tämän kuvan voi asiakas lunastaa itselleen, tai sen voi jättää minulle. Näistä kuvista kokoan näyttelyn joka lähtee kiertämään ympäri maata parin vuoden sisällä.

Salongin pöydällä makaa pieni kirja, kuin koru. Sen sivuille asiakkailta kerätään tarinoita, tunteita ja mielleyhtymiä, joita tuoksut herättävät. Nuo tarinat yhdistetään Hamm-Hakamäen kuviin.

Taiteilijan nenässä värit tuoksuvat

Pirjo Hamm-Hakamäki on koko ikänsä liittänyt värit ja tuoksut saumattomasti yhteen. Maalatessaan taiteilijan nenässä ei suinkaan tuoksu öljymaalit ja tärpätti.

– Esimerkiksi violetin värin nähdessäni tunnen nenässäni orvokin tuoksun. Samaten nenässäni tuntuu hyvin vastenmieliseltä kaikki murretut ruskeat tai vihertävän harmaat.