1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaivattu Histamiini kirmaa jälleen televisioon

Ylen tv:n lastenohjelmat täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlakausi käynnistyi Tampereen elokuvajuhlilla ja televisiossa laajaa ohjelmatarjontaa on luvassa keväästä kesään. Myös marionettihevonen Histamiini ystävineen palaa uusinnoissa ruutuun.

kulttuuri
Nuket Tamma Titiina ja Histamiini.
Jenni Koposen aiheena 50 vuotta täyttävät Ylen lastenohjelmat, vieraina kirjailija Raili Mikkanen ja luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén Ylestä. Tähtihetken päätteeksi myös arvio viikon kiinnostavimmista uutuuselokuvista.

Histamiini, Rölli-peikko, Hinku ja Vinku, Kössi Kenguru ja Pelle Hermanni ovat muutamia rakastettuja hahmoja, jotka ovat tulleet tutuksi Ylen television lastenohjelmista. Lastenohjelmien säännölliset lähetykset alkoivat vuonna 1964, josta on kulunut nyt 50 vuotta.

Histamiini ja hänen luojansa, kirjailija Raili Mikkanen vierailivat Aamu-tv:n Tähtihetkessä. Alun perin Histamiini syntyi Kukkaset-sarjaan ja nyt marionettihevonen täyttää jo 35 vuotta.

- Histamiinille kuuluu hyvää, telkkarissa ei nyt ole uusia ohjelmia tullut, mutta vähän on vilahdellut Histamiini siellä sun täällä. Histamiini siirtyy sähköisellekin puolelle kirjoissa tänä keväänä, että kyllä se modernina yrittää pysytellä koko ajan.

Mikkanen käsikirjoitti televisioon Histamiinia, Histamiinin ääni ja liikuttaja oli Matti Ranin ja hänen vaimonsa Irja Ranin ohjasi ohjelmaa.

- Matti oli kerta kaikkiaan mainio. Se oli kivaa ryhmätyötä. Meillä oli sillä lailla synkka, että ei ikinä tullut minkäänlaisia epäselvyyksiä, että mitä toinen tarkoittaa. Hurjan hyvin puhallettiin yhteen hiileen ja sitä lastenohjelmien tekeminen tarvitsee.

Lastenohjelman pitää lähteä hyvästä käsikirjoituksesta

Ylen luovin sisältöjen johtaja Ville Vilén sanoo, että hyvä lastenohjelma lähtee käsikirjoituksesta, johon panostetaan tulevaisuudessakin.

- Draama ja käsikirjoittaminen ovat ne, joihin tullaan satsaamaan ihan kaikissa ikäryhmissä.

Pelle Hermanni
Pelle HermanniYle

Vilénin mielestä lastenohjelman on oltava kasvatuksellinen ja viihdyttävä paketti. Siihen tähdätään myös uudessa koko perheen kuusiosaisessa draamassa Ihan sama.

- Uudessa draamassa puhutaan lasten identiteetistä ja kasvamisesta, mutta se on totta kai viihdyttävä ja jännittävä. Kyllä julkisen palvelun lastenohjelmissa mietitään, että on joku sanoma, mutta välillä pitää nauraa vaan.

Raili Mikkanen on samoilla linjoilla Ville Vilénin kanssa_._

- Minusta välillä kikattelu on ihan hyvä meille jokaiselle. Se on jollain lailla puhdistavaa, mutta ei suinkaan niin, että kaikki olisi vain höpsöttelyä.

Nykypäivänä lapset kasvavat älypuhelin kädessä ja nenä kiinni tabletissa. Internet ja kosketusnäyttö ovat suunta, johon lastenohjelmatkin menevät yhä enemmän, sanooVilén. Tulevaisuudessa nähdään sekoitus draamaa, käsikirjoitettuja hahmoja ja vauhtia.

- Nyt kasvaa sellainen sukupolvi, joka kaipaa toimintaa.

Lue seuraavaksi