Lääkärien palkat jumissa Reuman konkurssissa – Kelan valitus jatkaa neljän vuoden piinaa

Reumasäätiön konkurssissa lääkärit ovat joutumassa maksumiehen osaan. Kymmenkunta lääkäriä on odottanut palkkojaan jo neljä vuotta, ja jupakka uhkaa jatkua vielä vuosia.

Kotimaa
Reumasairaalan logo
YLE Lahti

Heinolan Reumasäätiön sairaalaan konkurssi vei yhdeltätoista lääkäriltä palkkoja. Neljän vuoden takaisesta konkurssista on edelleen saamatta rahoja yhteensä 65 000 euroa.

Lääkärit saivat osan palkoistaan palkkaturvasta, mutta näillä summilla on kattoraja.

Äärimmäisen harvinaista tilannetta mutkistaa se, että Kela hakee nyt konkurssipesästä 20 miljoonan euron suuruista avustustaan takaisin. Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi Kelan kanteen ja Kela vie riidan hovioikeuteen, mikä tietää asian pitkittymistä.

Siinä mielessä se aika on lailla harmittava ja kohtuuttoman tuntuinen tilanne, kun yksittäisen ihmisen palkkasaatavat on siellä jumissa, ja Kela riitauttaa asioita entisestään, sanoo Markku Kauppi, joka on yksi palkkojaan ja lomarahojaan menettäneistä lääkäreistä.

- Vaihtelevia summia. Joillakin jäi kymmenentuhatta euroa sisään, joillakin jäi pienempiä summia. Ne ovat olleet siellä jo neljä vuotta sisällä, eikä meillä ole mitään tietoa saadaanko rahoja tai edes osaa niistä takaisin ja milloin.

Kauppi sanoo, että sairaalan konkurssi on äärimmäisen harvinainen tapaus. - Se tuli hankalimpaan mahdolliseen aikaan. Tässä jäi myös lomarahoja monelta saamatta.

Ylilääkäri Markku Kaupin mukaan Kelan valituksen käsittely voi viedä pitkään. Ensin hovioikeusvaihe ja sitten pahimmassa tapauksessa ehkä vielä korkein oikeus. Siinä voi kulua vuosia. Reuma-säätiö ajautui konkurssiin maalliskuussa 2010.

Kauppi sanoo, että jos Kela pysyy velkojana, silloin lääkärit menettävät valtaosan palkoistaan. Kelan osuus olisi konkurssipesän varoista noin 80 prosenttia. – Niin kauan kuin asia on kesken, meidän palkkarahat ovat jumissa konkurssipesässä, Kauppi huokaa.

Tekstistä editoitu kirjoitusvirhe.