1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataide

Vuoden lehtikuva potretti suomalais-somalialaisesta teinitytöstä

Helsingin Sanomien valokuvaaja Heidi Piiroinen on kuvannut naapurissaan asuvan somaliperheen teini-ikäistä tyttöä.

Vuoden lehtikuvan otti Heidi Piiroinen. Kuva: Heidi Piiroinen

Helsingin Sanomien valokuvaaja Heidi Piiroinen on voittanut Vuoden lehtikuva -palkinnon. Muotokuva esittää hänen naapurissaan asuvaa somaliperheen teini-ikäistä tyttöä. Piiroinen kuvasi naapuriperhettään ollessaan äitiyslomalla. Hän on seurannut  perheen kolmen tytön kasvua kahden kulttuurin välissä.

Yksi tytöistä kuvasi kouluaineessaan elämäänsä: ”Koen itse, että ymmärrän omaa kulttuuriani ja maani perinnettä. Tuntuu kuin olisin sillan välillä ja en tietäisi kumpaan suuntaan mennä. Sellainen tunne tulee, kun olen kahden kulttuurin välissä. Hyvä juttu siinä on, että voin poimia eri kulttuureista asioita, yhdistää niitä ja käyttää elämässä. Vaikka se on sekavaa. Se tekee minusta minun.”

Tuomariston mukaan Piirosen kuva on voimakas potretti nyky-Suomesta, jossa pakolaisina maahan tulleiden perheiden lapset ovat ottamassa paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Heidän puolestaan ei tarvitse puhua, he puhuvat itse, tuomaristo kommentoi.

Vuoden lehtikuvaaja on Meeri Koutaniemi

Vuoden lehtikuvaajana palkitaan Meeri Koutaniemi. Hän teki kuvasarjan tyttöjen ympärileikkauksesta Keniassa.

Nasirianin pää ajalleen ihokarvoista päivää ennen ympärileikkausta Masai-kylässä Keniassa. Kuva: Meeri Koutaniemi

– Vaikka miten yritin henkisesti valmistautua, konkretia oli jotain aivan muuta. Väkivaltaisuus oli sanoinkuvaamatonta. En myöskään odottanut, että tytöiltä sahattaisiin partaterällä kaikki ulkoiset sukupuolielimet, Koutaniemi kertoo.

Tuomariston mukaan Meeri Koutaniemi on klassinen kuvajournalisti, joka haluaa muistuttaa, että maailma on yhä täynnä kärsimystä. Vähintä mitä me hyvinvoivan lännen asukkaina voimme tehdä, on olla tietoisia tästä kärsimyksestä,, tuomaristo kommentoi.

Suomen Lehtikuvaajat -yhdistys järjestää Vuoden lehtikuva -kilpailun. Kilpailussa on yhdeksän Kisaa on järjestetty vuodesta 1962 alkaen.