1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Maijala: Sanomalehdet jaettava myös haja-asutusalueille

Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala Savukoskelta (kesk.) vaatii hallitusta huomioimaan sanomalehtien jakelun huonontumisen haja-asutusalueilla. Maijala on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa.

politiikka

– Itellan hinnankorotukset ovat vaikuttaneet kielteisesti sanomalehtialan kannattavuuteen, niin tilattavien kuin ilmaisjakelulehtienkin osalta. Pienten paikallislehtien asema on vakavasti uhattuna. Monilla haja-asutusalueilla kehitys on käynyt siihen suuntaan, että myös joka päivä ilmestyvien, tilattavien maakuntalehtien viikonloppujakelua ollaan lopettamassa, Maijala sanoo.

– Maaseudulla on voinut olla jo pitkään käytäntönä, että sanomalehdet on jaettu viikonloppuisin kylän yhteiseen laatikkoon, josta itse kukin on saanut hakea oman lehtensä. Tästäkin ollaan kuitenkin monin paikoin luopumassa. Vaihtoehdoksi tarjotaan usein nettilehden käyttäjäksi siirtymistä.

Maijalan mukaan moni haluaa silti lukea paperisen lehden aamulla eivätkä internet-yhteydet toimi kaikkialla niin hyvin, että lehden lataaminen olisi vaivatonta. Kansanedustaja toteaa, että monet maaseudun varttuneemmat ihmiset eivät halua tai pysty siirtymään internet-lehtien käyttäjiksi.

– Valtiovalta ei tietenkään voi puuttua yksittäisten lehtiyritysten tekemiin päätöksiin. Se voi kuitenkin ainakin välillisesti vaikuttaa Itellan hinnoittelupolitiikkaan tai harkita esimerkiksi haja-asutusalueiden kuljetustukien käyttöönottoa tasapuolisen postinjakelun turvaamiseksi kaikkialle maahan. Valtiovallan velvollisuus on huolehtia tiedonkulun kattavuudesta koko maassa ja omilla toimenpiteillä edistää sitä, että postinjakelu myös viikonloppuisin voidaan turvata.

Lue seuraavaksi