Ahvenistolla astellaan sieniaikaan aarteiden päällä

Sieniasiantuntija ja sienikirjailija Mauri Lahti pitää Hämeenlinnan Ahvenistoa paikkana, jossa voi vahingossa astua superharvinaisuuksien päälle. Hyvällä tuurilla maastossa voi saada silmiinsä esimerkiksi hyytelömäisen ja täyttä kuppia muistuttavan sienen, joka on nimensä näköinen. Hytymaljakasta ei kuitenkaan auta kantaa kattillaan, mutta harvinaisuutena sitä voi toki ihailla.

sienet
Tuliorakas.
Mauri Lahti

Hämeenlinnassa Ahvenistolla luonto tarjoaa parastaan. Kuntoilijalle riittää mäkiä kavuttavaksi ja luonnossa muuten vaan liikkuville aarnialueilla riittää samoilemista. Jos on tarkkasilmäinen ja osaa kumartua katsomaan jalanjuurta voi hyvinkin nähdä suorastaan hätkähdyttäviä sieniä.

– Ahvenistolta on löydetty myös tosi harvinaisuuksia, kertoo sieniasiantuntija Mauri Lahti ja luettelee liudan sienilöytöjä, joihin voi syystä liittää mainesanan erittäin harvinäinen.

Ahvenistolta on löydetty myös tosi harvinaisuuksia.

Mauri Lahti

Luonnossa tassuttelija voi bongailla Ahvenistolla myös esimerkiksi erilaisia orakkaita oikein urakalla.

– Orakkaita löytyy monenlaisia ja -nimisiä kuten kupariorakas, partaorakas, rikkiorakas, tuliorakas ja harvinaisia ovat myös mäyränkääpä, isolimalakki, suomenhaarakas ja hytymaljakas. Jotkut näistä sienistä ovat niin sanottuja silmälläpidettäviä lajeja.

Silmänruokaa sienistä

Aidolle sieni-ihmiselle sienet ovat muutakin kuin pannulle pistettäviä herkkuja. Jotkut sienet ovat erityisen kauniita tai tosi kummallisen näköisiä. Värityskin on monilla melkein satumainen. Puhumattakaan sienten nimistä. Niistäkin piisaa hupia.

– Minulla on erinomainen "sienikoira" nimeltään vaimo, joka on usein mukana sienireissuilla Ahvenistolla. Hän se löysi Tuliorakkaankin, jonka itse meinasin viskata pois. Vasta mikroskooppi paljasti, että kyseessä on harvinaisuus, myhäilee Mauri Lahti.

Vasta mikroskooppi paljasti, että kyseessä on harvinaisuus.

Mauri Lahti

Hytymaljakas on myös mainio löytö, joka nimensä mukaisesti hytisee, jos sitä napauttaa sormella ja sieni muistuttaa vähän Runebergin torttua. Hytymaljakkaaseen liittyy myös löytötarina kuten moniin sieniin.

Neljä Hytymaljakasta on päätynyt Ahvenistolta Tšekkeihin.

Mauri Lahti

Neljä Hytymaljakasta on päätynyt Ahvenistolta Tšekkeihin Prahan Yliopistoon, jonne Mauri Lahtii aikoinaan lähetti ne tuoreena. Siellä ne sitten kuvattiin ja ovat nyt näytillä ja ihmeteltävinä.

Metsä osaa yllättää aina vaan

Viime syksynä Mauri Lahti osui Ahvenistolla taas harvinaiseen löytöön. Mustia ruskeavahakkaita hän ei ollut nähnyt aiemmin ja siksi löytö yllätti ja viehättikin. Kaikiaan niin sanottuja superharvinaisia sieniä on Ahvenistolla kymmenkunta eri lajia.

– Ihan ainutlaatuisia eivät Ahveniston harvinaisuudet Suomessa ole, sillä niitä kyllä löytyy toki myös muualtakin, muistuttaa Lahti.

Parhaita sienipaikkoja on Lounais-Suomessa ja toisaalta omia erityispiirteitä löytyy Lapista. Lahden mainitsemat Ahveniston harvinaisuudet eivät ole syötäviä, mutta toki alueelta löytyy myös paljon syötäviä herkkuja.

– Orakkaat, torvisienet ja rouskut kurkottelevat sieniaikana koppaan, samoin lampaankäävät ja monet muutkin tavalliset ruokasienet, mainitsee sieniasiantuntija Mauri Lahti.