EU hakee muutosta eurovaaleissa: Naiset avainasemassa

Tasa-arvon saavuttamiseen tarvitaan naisten panosta, todettiin Brysselissä järjestetyssä seminaarissa.

politiikka
Europarlamentin kokous Strasbourgissa.
Europarlamentin kokous Strasbourgissa 26. helmikuuta.Frederick Florin / AFP / Lehtikuva

Euroopan parlamentti patistelee etenkin naisia vaaliuurnille toukokuun europarlamenttivaaleissa. Syy on yksinkertainen: sukupuolten välistä tasa-arvoa ajavat euroedustajat muistuttivat Brysselissä järjestetyssä Women and the elections: Will this time be different? (Naiset ja vaalit: Muuttuuko jokin?) -seminaarissa, että naiset itse ovat avainasemassa tasa-arvon saavuttamiseksi.

Naisten määrä niin europarlamentissa kuin kansallisissa parlamenteissakin on ollut kasvussa. Edellisissä eurovaaleissa viisi vuotta sitten 766-jäseniseen europarlamenttiin valittiin 276 naista eli naisia on mepeistä reilu kolmannes. Kaikkein eniten naismeppejä on Suomella: Suomen 13 euroedustajasta kahdeksan on naisia.

infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Maailmanlaajuisesti europarlamentti naisineen sijoittuu varsin korkealle. Tismalleen saman verran naisia on Tansanian parlamentissa, joka maailman parlamenttien joukossa on sijalla 23. Kaikkein eniten naisparlamentaarikkoja on Ruandassa, jossa naisten osuus yltää liki 64 prosenttiin. Suomi sijoittuu IPUn eli parlamenttienvälisen liiton maailmanlaajuisessa vertailussa (siirryt toiseen palveluun) sijalle kahdeksan; naisia kansanedustajista on 42,5 prosenttia. Neljän maan parlamenteissa ei ole naisia lainkaan: Mikronesian, Palaun, Qatarin ja Vanuatun kansallisissa parlamenteissa on vain miehiä.

infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Europarlamentti on tasa-arvon asialla, mutta talouskriisi ei ole tasa-arvotyötä meppien mielestä ainakaan helpottanut. EU:ssa tehty kysely osoittaa, että myös EU-kansalaiset itse uskovat, että talouskriisillä on vaikutusta sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Euroopan komission vuosi sitten teettämän kyselyn mukaan talouskriisin arvellaan esimerkiksi kasvattaneen palkkaeroja ja lisänneen naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Europarlamenttivaalit järjestetään 22.–25.5. Suomessa äänestyspäivä on 25.5. Edellisissä europarlamenttivaaleissa äänestysprosentti oli Suomessa 40,3 ja koko unionissa 38,6.