Merivartiosto varoittelee liikkumasta meren jäällä

Merivartiosto varoittelee liikkumasta jäällä Perämerellä erityisesti viikonlopun aikana. Pitkään jatkunut lämmin sää on sulattanut lumet jäältä ja virtapaikat ovat jo osittain sulaneet.

Kuva: Risto Degerman

Merivartiosto varoittelee liikkumasta jäällä Perämerellä erityisesti viikonlopun aikana. Voimakkaan etelätuulen ennustetaan nostavan merenpintaa rannikoilla äkillisesti jopa kymmeniä senttejä. Jään päälle nouseva vesi vaikeuttaa jäältä pois pääsemistä. Pitkään jatkunut lämmin sää on sulattanut lumet jäältä ja virtapaikat ovat jo osittain sulaneet.

Länsi-Suomen merivartiosto ja pelastusviranomaiset kehottavat kansalaisia harkitsemaan tarkoin jäällä liikkumista erityisesti viikonlopun aikana.

- Mikäli jäälle kuitenkin lähdetään, niin ennen jäälle lähtöä on syytä varautua hyvin ja varata oikeat varusteet mukaan, Virpiniemen merivartioaseman varapäällikkö Jyrki Lahti sanoo.

Matkapuhelin suojapussiin

Lahti sanoo, että jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit. Matkapuhelin on syytä suojata kastumisen varalta jotta se toimisi myös hädän hetkellä.

- Älä liiku jäällä ennen kuin olet täysin varma, että se on kantavaa koko liikkuma-alueellasi. Lähtiessäsi ilmoita kotiväelle mistä lähdet, minne olet menossa ja koska palaat. Ilmoita myös jos suunnitelma muuttuu. Näin osataan tarvittaessa kohdistaa avustus- ja pelastustoimet oikealle alueelle, Lahti muistuttaa.