1. yle.fi
  2. Uutiset

Olkiluodossa testataan 7-metristä betonikorkkia

Ydinjätteen loppusijoitustilan rakennustyöt ovat viimeistelyä vaille valmiit. Nyt työn alla on muun muassa 7 metriä pitkän betonitulpan valmistus ja testaus.

Kotimaan uutiset
Posivan ydinjätteen loppusijoituspaikan demonstraatiotunneli Olkiluodossa.
Posivan ydinjätteen loppusijoituspaikan demonstraatiotunneli Olkiluodossa.Jari Pelkonen / Yle

Ydinjätteen loppusijoitusta varten rakennettu tutkimustila Onkalo on valmistunut Eurajoen Olkiluodossa. Onkalossa tehdään enää pieniä järjestelmäasennuksia.

- Mitään suuria kaivuutöitä ennen loppusijoituslaitoksen rakentamislupaa ei olla enää tekemässä, sanoo ydinjäteyhtiö Posivan toimitusjohtaja Reijo Sundell.

Ydinjäteyhtiö Posiva odottaa nyt siis rakentamislupaa varsinaiselle loppusijoituslaitokselle. Se jätti hakemuksen vuonna 2012 ja asian uskotaan ehtivän hallituskäsittelyyn ensi vuoden keväällä. Siihen asti Olkiluodossa tehdään muun muassa testaustöitä.

- Nyt siellä on iso Eu-rahoitteinen projekti, jossa testataan loppusijoitustunnelin sulkutulpan valmistamista. Tarkoituksena on sulkea jokainen loppusijoitustunneli 7 metriä pitkällä betonitulpalla, Sundell kertoo.

Posivan on tarkoitus jättää loppusijoituspaikan käyttölupahakemus vuonna 2020. Varsinaisen loppusijoituksen on määrä alkaa vuonna 2022.

Lue seuraavaksi