Hyönteistutkija: Paistettu sirkka maistuu popcornille

Asiantuntijat eri puolilla maailmaa uskovat, että myös länsimaiset ihmiset joutuvat ottamaan hyönteiset ruokalistalleen tulevaisuudessa. Suomalainen hyönteistutkija Lena Huldén on jo pitkään kokannut hyönteisistä kotiruokaa.

Kotimaa
Lena Huldénin kotona on pieni sirkkatarha.
Lena Huldénin kotona on pieni sirkkatarha.Olli Ihamäki / Yle

Dosentti Lena Huldén heittää parin sentin mittaisen kenttäsirkan elävänä kasariin paistumaan kuumassa öljyssä. Noin minuutin kuluttua sirkka on ruskistunut ja se on valmis syötäväksi.

- Tämä on hieman popcornin makuinen, Huldén sanoo.

Huldénin mielestä hyönteisten proteiinikoostumus on suorastaan ihanteellista ravintoa ihmisille.

- Niissä on eri proteiineja ja jokainen voisi saada ihanteellisimman proteiinikoostumuksen valitsemalla oikean hyönteislajin. Tämä on ala, jossa tutkimus on vasta aluillaan. Kahdenkymmenen vuoden päästä tiedetään huomattavasti enemmän eri hyönteislajien ominaisuuksista.

Moni syö hyönteisiä tietämättään

Enemmistö maailman väestöstä on osannut jo kauan hyödyntää hyönteisten ravintoarvoa. Esimerkiksi Meksikossa sirkkoja syödään chilillä maustettuna.

Monia länsimaisia ihmisiä ajatus hyönteisten syömisestä puistattaa, mutta suomalaisetkin syövät hyönteisiä – usein tietämättään.

- Jos syöt salaattia, joka on kasvatettu vähillä myrkyillä, niin kyllä siinä ainakin hyönteisten munia on. Myös kiillotettujen omenien kiille on hyönteisperäistä, Huldén kertoo.

Hyönteiset ovat ekologista ruokaa

Hyönteisten syöminen on ekologien vaihtoehto lihalle, koska nautakarjaan verrattuna ne tarvitsevat huomattavasti vähemmän ravintoa tuottamaansa proteiinimäärään nähden. Väestön kasvaessa lihaa ei pystytä tuottamaan kaikille – ainakaan siinä määrin kuin sen kysyntä on kasvanut.

Huldén uskoo, että tulevaisuudessa hyönteisiä voidaan tuottaa ravinnoksi myös Suomessa.

- Hyönteisiä voitaisiin kasvattaa kasvihuoneissa. Ja tietysti ihan ruokateollisuuden puitteissa, koska siinä on mahdollista hyödyntää ruuan tuotannossa syntyvää jätettä.

Kotiruokaa jauhomadoista

Huldén itse kasvattaa jo sirkkoja ja jauhomatoja kotonaan ja valmistaa niistä pikkupurtavaa perheelleen. Hyönteiset voi tappaa pakastamalla ja jauhaa jauhoksi, jolloin niitä voi käyttää esimerkiksi leivässä, jauhelihan joukossa tai risotossa.

- Kaikki ovat tyytyväisiä ja koiratkin syövät, Huldén nauraa.

Sirkkojaan Huldén ruokkii porkkanan paloilla ja koirien nappularuualla.