1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vinttikoira on peto kisassa, mutta laiska kotona

Vinttikoirien kisat juoksuttavat omistajia ympäri maailmaa, ja toisinaan iso hurtta vie taluttajaa ihan kirjaimellisestikin. Padasjoen Nyystölässä kilpailee viikonloppuna 150 vinttikoiraa maastoradalla.

ilmiöt
vinttikoirat Jaro ja Bertta sekä emäntä ja isäntä
Raisa Autio / Yle

Perjantaina Padasjoella Werhon kartanon pellolle valmisteltiin vinttikoirien maastojuoksurataa. Viikonlopun kisoihin saapuu lähes 150 koiraa omistajineen ja kannustusjoukkoineen.

Tapahtuman järjestäjiin kuuluvalla Borzoiklubin kilpailutoimikunnan puheenjohtajalla Joni Vehkasalolla on itsellään seitsemän koiraa. Niiden kanssa mies kiertää Suomea ja välillä maailmaakin. Vinttikoira on Vehkasalon mukaan hyvä harrastustoveri, joka innostuu kisoista, mutta ottaa kotona rauhallisesti.

- Koiralla on ajovietti luonnostaan. Omistajan ei tarvitse kuin tuoda koira radalle, ja se juoksee suorituksen.

Vehkasalon väitteen todisti yksi miehen venäjänvinttikoirista, joka haastattelun aikana karkasi pellolle retuuttamaan kisoissa käytettävää viehettä.

Koiraa kalastetaan vieheellä

Perjantaina kilpailupaikalla Werhon kartanon pellolla testattiin juoksurataa muutaman koiran voimin. Maastojuoksua varten pellolle asetellaan rissoja, joiden kautta kulkee vaijeri. Vedettävän vaijerin päässä puolestaan on viehe, jota koira seuraa juostessaan.

Parikymmentä vuotta koirien kanssa puuhanneen Anneli Huttusen Jaro-koira oli ensi kertaa pitkällä radalla perjantaina. Koira suoriutui hyvin, eikä lähtenyt omille teilleen kesken harjoituksen.

- Hirveästi jännitti. Toivoinkin, että se juoksee radan loppuun eikä keskeytä, kommentoi Huttunen tyytyväisenä koiransa touhuja.

Vasta aika näyttää, millainen kilpailija Jarosta tulee. Tänä viikonloppuna se ei pääse kilparadalle, vaan koulutus jatkuu vielä.

Omistajan ei tarvitse kuin tuoda koira radalle, ja se juoksee suorituksen.

Joni Vehkasalo

- Kiinnostus vieheeseen on synnynnäistä. Sitä voi jonkin verran voimistaa, mutta ei hirveästi. Ja kavereille ei saisi äristä, listaa Huttunen koiralta vaadittavia asioita.

Lue seuraavaksi