1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päiväkotilasten ruoka maksaa Helsingissä satoja euroja enemmän kuin Turussa

Eroja ei ole tarkasti tutkittu, mutta niitä selitetään esimerkiksi sillä, kuinka paljon kaupungissa käytetään luomuruokaa.

Kotimaan uutiset
Ruoka-annos lapsen lautasella päiväkodissa.
Päiväkotilapsen ja koululaisen kasvisruokavalio kiinnostaa myös terveydenhuoltoa.Yle

Yksi päiväkotilapsi syö Helsingissä 1 200 eurolla vuodessa. Turussa yhden lapsen aterioihin menee vain 800 euroa. Tiedot kävivät ilmi, kun Yle selvitti päiväkotien ruokailuhintojen eroja eri kaupungeissa. Lapsikohtaiset hinnat ovat pysyneet samansuuruisina ainakin vuodesta 2010 alkaen.

Halpa tai kallis hinta ei automaattisesti tarkoita, että ruoan laadussa olisi eroa. Ylen haastattelemat asiantuntijat arvelevat, että hintaerot voivat selittyä esimerkiksi raaka-aineiden valinnalla.

Helsingin kaupungin varhaiskasvatusviraston ruokapalveluvastaava Erja Suokas kertoo, että luomuraaka-aineita on kaupungin päiväkodeissa tarjottavissa annoksissa 14 prosenttia.

– Ne ovat aika edullisia raaka-aineita, mutta niitä kuitenkin on enemmän kuin millään muulla kunnalla tai kaupungilla Suomen maassa.

Myös sillä on paljon merkitystä, miten kaupunki on järjestänyt ruokatuotannon. Turussa järjestelmä perustuu alueellisiin keittiöihin. Helsingissä on puolestaan paljon hyvin pieniäkin yksiköitä. Esimerkiksi pienessä Hertta-Susannan päiväkodissa on oma keittiö.

– Voimme keskustella keittäjän kanssa, miten makua voidaan lisätä esikoululaisille erilaisilla mausteilla, päiväkodin varajohtaja Saija Juusti sanoo.

Myös lasten allergiat tai uskonnollisesta taustasta kumpuavat erikoisruokavaliot voidaan ottaa helposti huomioon.

Vain kolmannes Helsingin päiväkodeista on sellaisia, joihin ruoka tulee valmiina. Varhaiskasvatusviraston mukaan valmiit ruoat ovat tyypillisesti kylmiä, ja ne lämmitetään paikan päällä.

Helsinkikään ei silti salli improvisointia. Laskiaispullia ei saa nykyään leipoa päiväkodissa, vaan ne pitää tilata kaupungin liikelaitokselta Palmialta.

Läheltä tuleva ruoka maistuu parhaiten

Päiväkoti Hertta-Susannan varajohtaja Saija Juusti on erittäin tyytyväinen siihen, että päiväkodissa on edelleen oma keittiö. Ruoan tuoksu leijailee päiväkodissa jo aamusta. Kun puoliltapäivin seuraa varsinainen ruokailu, lapsilla on jo kova nälkä.

– Se on meillekin hirveän paljon helpompaa, kun ruoka maistuu, ja se on hyvää. Ei tarvitse neuvotella lasten kanssa, syödäänkö viisi luskallista vai ei.

Lapset itse ovat parhaita asiantuntijoita. Heiltä pitää saada ehdottomasti mielipide ruokakysymykseen.

Hertta-Susannassa leikkivät Noel Loponen, Mona Vivolin, Kalle Kettunen ja Samuel Malinen nyökyttelevät yhdessä tuumin, että ruoka on hyvää.

Päiväkodin lapset ryhtyivät sitä paitsi kirjoittamaan omatoimisesti palautetta Helsingin liikelaitokselle Palmialle ruoasta. Ainakin maanantaina 10. maaliskuuta palaute oli pelkästään kiittävää.

Tiedätkö tarkemmin, mistä selvät erot ruokamenoissa johtuvat? Kerro kokemuksistasi ja tiedoistasi jutun kirjoittajalle: tuomo.bjorksten@yle.fi (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi