Tuulivoiman tukemista arvostellaan

Viime aikoina myös pohjoisen lehtien yleisönosastoille kirjoittanut Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry arvostelee tiukasti tuulivoiman tukemista. Yhdistyksen mielestä tuki vääristää koko alan toiminnan. Myös tuulivoima-alan mainostamat työllistymisvaikutukset ovat kansalaisyhdistyksen mielestä liioiteltuja.

Kotimaa
Tuulivoimaloita merellä ja Kemin sataman tuntumassa.
Riikka Rautiainen/ Yle

Yhdistyksen puheenjohtajan Kalevi Nikulan tietojen mukaan muun muassa Simoon, Iihin ja Tervolaan voimaloita rakentanut Tuuliwatti Oy saa suurimman osan tuloistaan tukena.

– Tuuliwatti sai viime vuonna sähkönmyynnistä 7,7 miljoonaa euroa ja valtion tukea 12 miljoonaa euroa. Tämä tuki voisi hyvin olla pienempi, Nikula sanoo.

Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen on myös Suomen Tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja. Häneltä ei saa suoraa vastausta Nikulan väitteeseen.

– Tuki on kyllä tällä hetkellä suuri, mutta se johtuu siitä, että sähkön hinta on alhaalla, Suominen sanoo.

Jos kahdella miljardilla saadaan 1600 työpaikkaa, yhden työpaikan hinnaksi tulee 1,3 miljoonaa euroa.

Kalevi Nikula

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry ei vastusta sinänsä tuulivoimaa, mutta se haluaa herättää keskustelua tuulivoiman tukemisesta.

– Korotettua tukea eli 105,3 euroa megawattitunnille maksetaan ensi vuoden loppuun asti. Sen jälkeen takuuhinta on 83,5 euroa. Tuulivoimayhtiöillä on nyt kiire. Sanonkin, että nyt on menossa "kultaryntäys", Nikula vertaa.

"Kriittiset äänet vähissä myös pohjoisessa"

Nikula on kirjoitellut myös pohjoisen lehdissä asiasta ja esittänyt, että tuen järkevyyttä ja suunniteltujen rakentamispaikkojen sopivuutta pitäisi pohtia.

– Siellä Perämeren alueella kriittisyys näitä asioita kohtaan näyttää olevan pientä. Esimerkiksi Raahen alueella se on paljon voimakkaampaa. Voimaloista syntyvä melu voi olla merkittävä haitta jopa hyvinkin etäällä.

Suominen kertoo, että tällä hetkellä ala työllistää Suomessa kolmesta neljään tuhatta ihmistä ja alalle on mahdollisuus työllistyä jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Nikula sanoo, että tuulivoimateollisuus pitää tarkoituksellisesti esillä suuria työllistymislukuja. Yhdistyksen omat laskelmat ovat paljon karummat.

– Olemme laskeneet, että pysyviä työpaikkoja Suomeen syntyy tällä kahden miljardin tuella noin 1600. Tilapäisesti tietysti rakennusaikana työtä on enemmän. Tarvitaan muun muassa maansiirtoyritysten palveluita sekä esimerkiksi ravintola- ja hotellipalveluja, Nikula myöntää.

– Mutta jos kahdella miljardilla saadaan 1600 työpaikkaa, yhden työpaikan hinnaksi tulee 1,3 miljoonaa euroa.