Nato harjoittelee Pohjois-Norjassa ja Mustallamerellä

Norja on tiedottanut maan pohjoisosassa järjestettävästä laajasta harjoituksesta. Samaan aikaan yhdysvaltalainen taistelualus on matkalla harjoituksiin Mustallemerelle.

Ulkomaat

Puolustusliitto Nato järjestää Pohjois-Norjassa sotaharjoituksen, johon osallistuu 16 000 sotilasta 16 maasta, Norjan puolustusvoimat tiedottaa. Se painottaa, että harjoituksesta päätettiin jo ennen Ukrainan kriisiä, eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa.

– Olemme tehneet töitä tämän eteen jo kaksi vuotta, kuvailee harjoituksen tiedottaja Terje Bruøygard.

Harjoitukseen osallistuu ilmavoimien, maavoimien ja laivaston edustajia. Sotilaista 9 000 on norjalaisia ja loput 7 000 muista Nato-maista, kuten Britanniasta, Ranskasta ja Yhdysvalloista. Mukana on myös ruotsalaisia, vaikkei maa Natoon kuulukaan. Tarkoituksena on harjoitella kylmissä olosuhteissa. Paikalla on myös kansainvälisiä tarkkailijoita, joiden joukossa on venäläisiä.

Maaliskuun puolivälissä järjestettävä harjoitus on seitsemäs laatuaan.

Tänään perjantaina puolestaan yhdysvaltalainen taistelualus on kulkenut Euroopan ja Aasian erottavan Bosporinsalmen halki Mustallemerelle. Yhdysvaltain mukaan kyse on huomattavasti ennen Ukrainan kriisiä sovitusta rutiinista. Alus on matkalla puolustusliitto Naton harjoituksiin, joihin osallistuvat Bulgarian ja Romanian laivastot.

Kansainvälisten sopimusten mukaan yhdysvaltalaisalus voi viipyä Mustallamerellä 21 päivää. Sääntö koskee maita, jotka eivät sijaitse Mustanmeren rannalla. Tiistaina kaksi venäläisalusta kulki Bosporinsalmesta Venäjän määrättyä ne palaamaan Mustanmeren laivaston tukikohtaansa Krimille.

Lähteet: AFP